2021 Milletlerarası Sienna Fotoğraf Mükafatları kazananları

Adanali

New member
Sienna Photo Awards’ta 2021 Yılın Fotoğrafı Mükafatı, Hardship of Life (yaşamın Zorluğu) isimli fotoğrafıyla Hatay’lı fotoğrafçı Mehmet Aslan’ın oldu. Fotoğraftaki çocuğun babası Munzir, Suriye’nin İdlib kentinde bir çarşıdan geçerken atılan bomba kararı sağ bacağını kaybetti. Oğlu Mustafa, annesi Zeynep’in Suriye’deki savaş sırasında açığa çıkan hudut gazına bulaşmasından daha sonra kullanmak zorunda kaldığı ilaçların niye olduğu doğuştan gelen bir rahatsızlık olan tetraamelia niçiniyle alt ve üst uzuvları olmadan dünyaya geldi. Mustafa’nın gelecekte ne yazık ki çabucak hemen Türkiye’de bulunmayan özel elektronik protezlere gereksinimi olacak.
Büyüleyici yüzler ve karakterler kategorisinde Yüksek Övgüye Paha Mükafatına layık görülen Türk fotoğrafçı Hasan Uçar’ın Kedi Sevgisi fotoğrafında Silivri’de yaşayan ve sokak kedilerine sahip çıkarak onları besleyen yaşlı bayan görüntülendi.
Yarışın Seyahatler ve Maceralar kategorisinin birincisi Rus fotoğrafçı Sergey Savvi’nin ‘Bu Orman Benim! başlıklı fotoğrafında yırtıcı bir filin beşerlerle dolu bir cipe saldırma anı görüntülendi
Etraflarındaki Hayvanlar kategorisinin birincisi ABD’li fotoğrafçı Ronan Donovan’ın çalışması. Bu fotoğrafı çekmek için büyük bir misk öküzü leşinin içine yerleştirilmiş bir kamera kapanı kullanıldı. Bu pozisyon, önümüzdeki aylarda 10 kurttan oluşan sürü için fiili buluşma yeri haline geldi.
Mimarlık ve Kentsel Yerler kategorisinde birinci seçilen İtalyan fotoğrafçı Gustav Willeit’in Lona / Biala başlıklı çalışması. BIALA serisi geometrik bir kılavuza sahiptir ve özellikleri kentsel mimariden alınmıştır. Fotoğraflar tüm binaları değil, yapıların simetrisini ve modüler geometrisini vurgulamak için cephelerin yalnızca seçilmiş bir kısmını gösteriyor. Sanatçı, bir dizi form ve rengi ön plana yerleştirerek, binaları yararcı konut fonksiyonundan yoksun bırakabiliyor.
Belgesel ve Foto Muhabirliği kategorisinin birincisi İsveçli fotoğrafçı Marcus Westberg’in Tutsak başlıklı çalışması. Çin’in Shaanxi kentindeki bir tesiste üremek için kullanılan dev bir panda tek başına oturuyor. Kuşağı tükenmekte olan çeşitlerin esaret altında yetiştirilmesi, yırtıcı ömür alanlarının bir daha popülasyonunda kıymetli bir rol oynayabilir, lakin beraberinde “yeşil”, “yenilenebilir” yahut “sürdürülebilir” üzere ardına saklanmak için uygun bir etiket olabilir.
Tabiatın hoşluğu kategorisinde birincilik mükafatını kazanan Tayvanlı fotoğrafçı Shirley Wung’un Yeşil Işık Ormanı başlıklı çalışması. Bir ormanın ortasındaki bir dağ yolu, görünüme masalsı bir atmosfer veren epeyce sayıda “parıldayan” ateş böceği tarafınca aydınlatılır. Biyolüminesansları, sonunda yumurtaların bırakıldığı çiftleşme ritüelinin bir kesimidir. Ne yazık ki, kirlilik ateşböceklerinin üremesini engelliyor ve bunun üzere gösterileri görmek giderek zorlaşıyor.
Covid-19 kategorisinde birinci seçilen İspayol fotoğrafçı Brais Lorenzo Couto’nun Doğum Günü fotoğrafında bir huzurevi çalışanlarının koronavirüsü yendikten iki hafta daha sonra 99. yaşına giren Elena Pérez’in doğum gününü kutlama anı görüntülendi.
Hareket Halindeki Spor kategorisinin kazananı Hintli fotoğrafçı Anupam Roy Chowdhury’nın Sokak Dövüşü başlıklı fotoğrafı. Lokal güreşçiler, Burrabazar semtindeki Raja Katra pazar alanı ortasında bir maçta dövüşüyor. Turnuva her yıl Burrabazar Bayam Samity tarafınca Hindistan’ın en değerli şenliklerinden biri olan Diwali kapsamında düzenleniyor. Spor karşılaşmalarına katılmak için yüzlerce kişi toplandı.
Büyüleyici yüzler ve karakterler kategorisinin kazananı Alman fotoğrafçı Selene Magnolia’nın çalışması. Fotoğrafta Bulgaristan’daki Stolipinovo’nun Roman gettosundaki bir sokakta genç bir gelinin düğününe hazırlanışı görüntülendi. Avrupa’da Roman toplulukları 11 milyondan fazla insanı barındırıyor ve Stolipinovo yaklaşık 40.000 bireyle en kalabalık getto.
Sokak Fotoğrafçılığı kategorisinde birinci seçilen Hintli fotoğrafçı Lopamudra Talukdar’ın Çocukluk başlıklı çalışması. Dünyanın her yerinde gençlerin hayatı büsbütün toplumsal medya ve internet tarafınca yutulsa da, Havana’da çocuklar hala meskenlerinin avlularında açık havada oynayarak eğleniyor.
20 Yaş Altı kategorisinde birincilik kazanan İngiliz fotoğrafçı Ben Pulletz’in çalışması.
 
Üst