“Akşamları elektrik tasarrufu için mum yakıyorum”

Beykozlu

New member
İdeal Kanal, bardakları ve şişeleri avlu boyunca taşır, onları limon ve salatalık dolu bir kasenin yanındaki tezgahın üzerine koyar. Öğle vakti ve hava bulutlu. Terasta henüz misafir yok, sadece Schöneberg’deki bir ortak çalışma alanı olan Engelnest’te insanlar çalışıyor.

Aktris İdeal Kanal, “Burada yaklaşık bir yıl önce barda sonra ofiste çalıştım” diyor. Renan Demirkan’la birlikte ARD telenovela “Rote Rosen”de canlı ama vicdanlı kadın polis Dilay Kılıç olarak her gün görülebilir. Şu anda çekimler dışında ve on gündür İspanya’da. Buluşma yeri olarak Engelnest’i önerdi ve şimdi terasta bir kanepede oturup buzlu çayını yudumluyor.

İdeal kanal bir Berliner’dir. 1991 yılında Neukölln’de doğdu, büyüdü ve hala bölgede yaşıyor. İlkokulu orada okudu, sonra liseyi ve liseyi orada bitirdi.

“Orası benim mahallem. Orada kendimi her zaman rahat hissettim.” Çocukluğunu tasasız olarak anlatıyor.Etraflarında Arap, Türk ve Arnavut göçmen aileler vardı.Anne ve babası Türkiye’den Almanya’ya geldi.

İdeal Kanal, topluluk duygusuyla büyüdü. Gerçekten Almanca bilmeseniz bile herkes birbirini anlıyor ve yardımlaşıyordu. Çocukken Sonnenallee’de üç dazlak üzerine köpek salınca, bir Türk barında yardım aradı. Adamlar neo-Nazileri bozguna uğrattı. Bir noktada başka ne yapmak istediğini öğrenmek istese bile: “Neukölln benim evim olarak kaldı” diyor.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Ama mahallenin dış mahallelerinin ötesine bakması gerektiğini erkenden biliyordu. “Bölgedeki kızlar için tek tesis olan Change of Scene gençlik merkezinde çok zaman geçirdim. Oradaki atölye çalışmalarına katıldım ve çok destek aldım.” Hayatta Sonnenallee, mahalle ve aileden başka şeylerin de olduğunu bu şekilde öğrendi. Ve etrafındaki herkese de söylediği bir şey öğrendi: “Sadece Almanca konuş.”

Bir barda ideal kanal (o zaman 28) bekleme masalarıİdeal kanalı arşivle

İlk başta utangaç olduğunu itiraf ediyor. “Çocukken ve gençken çok içe dönüktüm ve ailem dışında hiçbir şey söylemeye gerçekten cesaret edemedim. Dille de çok ilgisi vardı.” Birçoğunun onu devam etmesi için cesaretlendirmesi onun şansıydı. Neukölln yerlisi daha sonra Abitur’unu Kreuzberg’de yaptı. Daha sonra İstanbul da dahil olmak üzere Türkoloji okudu. Her şeyden önce ne olmak istediğini zaten biliyordu: bir aktris.

13 yaşımdan beri hep işim oldu.
ideal kanal

Yavaş yavaş güneş bulutların arkasından çıkar. İdeal kanal anlatmaya devam ediyor. “Bu ülkede her şeyi başarabilirsin ama saklanıp kendini izole edemezsin” diyor. Ona göre, örneğin sorunlu Neukölln mahallesini başkalarının işaret etmesinin bir anlamı yok. Daha sonra çocukları daha iyi eğitmek, onları kaynaştırmak ve onlara daha fazla fırsat vermek için gerçekte neler yapıldığını kendi kendine sorar. Bu döngüden ancak kendinize yardım ederseniz çıkabilirsiniz. “Yine de herkesin desteğe ihtiyacı var.”

Engelnest kanepesine yaslanıyor. “13 yaşımdan beri hep bir işim oldu.” Okuldan sonra annesine fırında yardım etti, daha sonra sabah dörtten itibaren haftalık pazarda bakliyat, peynir, zeytin ve kuru meyve sattı. Aile her zaman paraya göz kulak olmak zorundaydı, ucuz olduğu yerden satın aldılar. “Ailem pahalı dükkanları karşılayamıyordu, evde altı kişiydik. Zengin değildik ama hiçbir eksiğimiz de yoktu. Bunun için aileme minnettarım! Yine de bir noktada bağımsız olmak istedim ve bunun için kendi paramı kazanmam gerekiyordu. Bugün hala böyle işaretliyorum. Gülümsüyor, hırçın görünüyor.

“Ne zaman fakir olacağım?”

Almanya kimin fakir kimin zengin olduğunu tartışıyor. İyi gelir nedir? Bu, yakın zamanda planlanan ebeveyn parası reformu nedeniyle tartışıldı. Etkilenenler, gelecekte sınırlanacak olan 150.000 avroluk vergiye tabi gelirin o kadar da fazla olmadığını savundu. Ancak istatistiklere göre Almanların büyük çoğunluğunun geliri daha düşük. Ve Corona, Ukrayna’daki savaş ve bunun sonucunda yaşam maliyetindeki artıştan bu yana, birçoğunun emrinde daha da az para vardı. Bu nedenle Berlinlilerin mali durumlarını nasıl gördüklerini sorduk. Ve fakir olmanın onlar için ne anlama geldiğini. İsterseniz bazıları isimsiz kalır.
Bize durumunuzu anlatmak isterseniz, bize yazın: [email protected]

Oyuncunun iki kız kardeşi ve 30 yaşında polis olan bir erkek kardeşi var. İdeal, Red Roses için işe alındığında, ikisi de onun polis memuru Dilay Kılıç rolünü oynamasının komik olduğunu düşündüler. Ve bu bir Alman-Türk olarak.

İdeal Kanal, meslek seçimi konusunda kafalarını sallayan ailesinin o zamandan beri gururlarını gizleyemediğini söylüyor. “Ailem her zaman işimde hiçbir şey kazanamayacağımdan endişelenirdi. Bir de kuru dönemler var.” Ama ailedeki tüm çocuklardan bir şey geldi.

Engelnest ortak çalışma alanında aktris İdeal Kanal

Engelnest ortak çalışma alanında aktris İdeal KanalEmmanuel Devam

2022 yılından beri Lüneburg’da “Rote Rosen” dizisinin setinde çalışmaktadır. Pazartesiden Cumaya her gün saat 14:10’da izlenebilen dizinin 21. sezonudur. 22. sezonu yakında başlayacaktır. Format, Alman televizyonunda en çok izlenen telenovelalardan biridir ve yaklaşık 1,5 milyon izleyiciye sahiptir. Aşk, entrika ve gücü konu alan dizi 2006 yılında başlamış, oyuncular diziye gelmiş, dizide kalmış veya tekrar diziden ayrılmışlardır. “Rote Rosen” gibi bir yapım, en azından bir süreliğine güvenilir bir şekilde para kazanma garantisidir.

İdeal Kanal, “Bir oyuncunun maaşı nadiren düzenlidir” diyor. Çok yüksek maaşlar ile oldukça sefil bir maaş arasında gidip geliyor. Prensip olarak, toplu sözleşmeye göre, tiyatrodaki oyuncular ayda en az 2.000 Euro brüt ücret alıyor. Alman Oyunculuk Derneği’ne göre, film ve televizyon yapımları için ücretin alt sınırı, çekim başına günlük 850 Euro’dur.

Ancak: her gün bir çekim günü değildir. Yıllık brüt 100.000 Avro tutarındaki ücretler ve kalıcı taahhütler oldukça istisnai durumlardır. Almanya’daki oyuncuların yaklaşık yüzde 70’i yılda 30.000 avrodan az, yüzde 60’ı 20.000 avrodan az kazanıyor. Federal Oyunculuk Derneği’ne göre, yalnızca yüzde dördü 100.000 avrodan fazla kazanabilir. Dizi oyuncularının sabit bir maaşı vardır ve bu maaş, rolün büyüklüğüne göre bazen beş haneli rakamlara kadar çıkabilmektedir. Bir prodüksiyon sona erdiğinde veya ara verdiğinde, oyuncular işsizlik başvurusunda bulunmalıdır. Bu nedenle, Almanya’daki 16.000 aktörün sadece yarısı bu işte düzenli olarak çalışıyor.

Oyuncular bazen çok bazen az kazanıyor

İdeal kanal bazen çok bazen az kazandırır. “Roses” ile geçirdiği zamandan önce, bazen ayda 1000 avro, bazen de üç kat daha fazlaydı. Yaşamak için en az 1.800 avroya ihtiyacı olduğunu hesaplıyor. Şu anda herhangi bir yarı zamanlı iş alması gerekmiyor, tüm gün Lüneburg’daki stüdyoda. Ama nişanlanmadan önce barlarda ve kulüplerde garsonluk yaptı. Ya da figüran olarak işe alındı, düşük bütçeli yapımlarda rol aldı.

İdeal Kanal (sağda) ARD telenovelasında kadın polis Dilay rolünde

İdeal Kanal (sağda) ARD telenovela “Rote Rosen”de polis Dilay rolünde – dizi karakterleri Tammos (Tim Valerian Alberti, solda), Ben (Hakim Michael Meziani, soldan 2.), Werner (Dirk Hartkopf, M .) ile birlikte ve polis (Henning Juhre)Nicole Manthey/ARD

Ve belki kültür yönetimine girmek için ileri eğitim kurslarına gitti, partiler ve festivaller düzenledi, sosyal medya hakkında her şeyi öğrendi ve aynı zamanda haftada iki kez bir Türk radyo istasyonunda çalıştı. “Bazen sadece üç saat uyudum. Ama her zaman ikinci bir gelir kaynağım oldu ve bu nedenle drama daha fazla ilerlemezse bir deliğe düşmem. Tabii ki çok pişman olurdum ”diyor.

Korona döneminde pek çok oyuncu için hiçbir şeyin yolunda gitmediği dönemde, test merkezlerinde ve Treptow-Köpenick aşı merkezinde diğer birçok oyuncu veya yemek sektöründen çalışan gibi çalıştı. “Bu süre zarfında birçok meslektaşımla tanıştım” diyor.

Bazıları pandemiden sonra işini tamamen bırakırdı. “Şu anda bir festival nişanım olduğu için çok minnettarım. Yılda en az birkaç gün çekim yapan kaç oyuncu şanslı? Şu anda pazartesiden cumaya her gün çekim yapabiliyorum.” Devam ediyor: “Bizim işimizde hassas olamazsınız, krizlerin her zaman olduğu gerçeğiyle yaşamak zorundasınız ve hazırlıklı da olmalısınız.” Kendisi serttir.

İki yıl önce kendi dairesini kiraladı, o zamana kadar taşınmaya gücü yetmediği için ailesiyle yaşıyordu. Neukölln’de bir oda, 34 metrekare için ayda yaklaşık 550 Euro kira ödüyor. Ortalama olarak, Berlin’de buna benzer daireler 640 Euro’ya mal oluyor. “Şanslıydım.” Şu anda “Kırmızı Güller” setinde bir kantin olduğu için market alışverişine daha az harcıyor. Hafta sonu evdeyse, yiyecek ve diğer küçük şeyler için tahmini 100 avro ödüyor.

Geçenlerde kapımın önünde uyuşturucu satan bir çete yakaladım. Onları korkuttum.
Neukölln bölgesi üzerinden ideal kanal

“Artık restoranlara nadiren gidiyorum, çok pahalı hale geldi.” Ayrıca zaten evde yemek yapmayı tercih ediyor. “Sadece evime bakıyorum, birkaç yıl içinde ne olacağını bilmiyorum, bu yüzden geleceğe bakmalıyım” diyor. Ve elektrik ve ısıtma maliyetlerinden tasarruf edersiniz. “Akşamları elektrik tasarrufu için mum yakıyorum. Kışın kendimi kalın kazaklara sararım. “

Şehirde, özellikle Neukölln’de artan yoksulluğu görüyor – son yıllarda gelen birçok evsiz insan, umutları olmayan gençler, birçoğu uyuşturucu veya diğer yasadışı işlerle hızlı para kazanmak istiyor. “Geçenlerde kapımın önünde uyuşturucu satan bir çete yakaladım. Onları korkutup kaçırdım. Sonra kendi kendime şunu düşündüm: Diğer şehirlerle karşılaştırıldığında bu ne kadar da aptalca.” “Rote Rosen” filminin çekildiği yer olarak Lüneburg’u gösteriyor, müreffeh bir şehir.

Ve geçen yılbaşından sonra, Neukölln’de şiddetli ayaklanmalar olduğunda, böyle bir protesto oldu. “Yıllardır bu böyle, hep üstü kapatılıyor. Ve sorun bilindiği halde sorumlular hiçbir zaman çözüm bulmaya çalışmadı.”

Oyuncu İdeal Kanal kendisi için lüks nedir diyor

Yoksulluk sorunu ve geçim seviyesinin altında yaşamak zorunda kalma riski onu meşgul ediyor. İdeal Kanal, özellikle işin bu kadar güvensiz olduğu bu günlerde bir aile kurmanın zor bir karar olduğunu söylüyor. “Az şeyle geçinebileceğimi kendimden biliyorum, bunu evde öğrendim, ben böyle yetiştirildim. Ama çoğu hiçbir şeye sahip olmama kısır döngüsüne yakalanmış durumda.”

Alçakgönüllü ol. “Geçmişte her zaman karşılayamadığım şeyleri artık karşılayabiliyorum. Tatile gitmek için ucuz bir uçuş aramama gerek yok ama en azından bir hat ayırtabilirim. Biraz daha pahalı peynir alabilirim. Veya ailesini ziyaret edin ve yeğenlere hediyeler verin.

Türkiye’de yoksul ailelerden gelen ve eğitim masraflarını karşılayamayan çocuklara da destek oluyor. Çünkü eğitim yoksulluktan kurtulmanın tek yolu diyor İdeal Kanal. En azından biraz yardım edebildiği için mutlu. “Bu benim için bir lüks, tek istediğim bu.”