Brandenburg'un koalisyonu tehlikede – BSW'li politikacı AfD'ye oy verecek

Beykozlu

New member
Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW), Thüringen'de hükümet kurulmasına ilişkin iç anlaşmazlığını geride bırakmıştı; partide barış varmış gibi görünüyordu. Ancak daha sonra Brandenburg Milletvekili Sven Hornauf konuştu. Frankfurt an der Oder'den avukat Salı günü Alman Basın Ajansı'na şunları söyledi: “Brandenburg'da Arrow 3 kurulumunu destekleyen herkes oyumu alamayacak.”

Bu, SPD eyalet başkanı Dietmar Woidke anlamına geliyordu. Sosyal Demokratlar BSW ile koalisyon görüşmelerini tamamlamak üzereler; bu sadece bir ayrıntı meselesi; Woidke Aralık ayında yeniden Başbakan seçilmek istiyor. Ancak aniden ittifak sarsılıyor gibi görünüyor. Hornauf, İsrail Arrow 3 füze savunma sisteminin Schönewalde/Holzdorf hava üssüne konuşlandırılmasını protesto ediyor.

SPD ve BSW birlikte parlamentodaki 88 sandalyenin 46'sına sahipken, geri kalanı AfD ve CDU arasında bölünmüş durumda. Yani koalisyonun salt çoğunluktan mahrum kalması için yalnızca iki muhalif yeterli olacak; ancak üçüncü tur oylamada Woidke için basit çoğunluk yeterli olacak. Ancak çatışma halihazırda müzakereleri zorluyor. Önümüzdeki günler Brandenburg BSW için de zorlu bir sınav olabilir. Röportajda Hornauf, Sosyal Demokratlarla “sinir bozucu” görüşmelerden bahsediyor ve AfD'den olası oy olasılığını gündeme getiriyor.

Sören Stache/dpa

Kişiye

1973 doğumlu Sven Hornauf, Ekim ayından bu yana Brandenburg eyalet parlamentosunun üyesidir. Sahra Wagenknecht ittifakına katılmadan önce Sol'un bir üyesi ve Frankfurt (Oder) belediye meclis üyesiydi. Hornauf bir avukattır. Brandenburg, Grünheide'deki Tesla fabrikasına su temini konusundaki hukuki anlaşmazlıkta Strausberg-Erkner su birliğini (WSE) temsil ediyor.

Bay Hornauf, Dietmar Woidke'nin seçilmesindeki durumunuzla ortalığı karıştırdınız…

Aslında ilginin miktarına şaşırdım. Zaten Arrow 3'ün konuşlandırılmasına karşı olduğumu seçimden önce de söylemiştim. Buna taraftar olan kimseyi de Başbakan seçmeyeceğim.

Ancak ABD'nin Chinook nakliye helikopterlerinin ya da Hawk füzelerinin gelmesinde herhangi bir sorun yok. Arrow 3'te seni rahatsız eden ne?

Öncelikle Brandenburg'un hava üssünün çevresindeki bölgeye büyük miktarda yatırım yapması gerekiyor. İlk etapta altyapı için devlet bütçesinden 100 milyon avro kaynak ayrılması planlanıyor. Bu paraya başka yerlerde acilen ihtiyaç var; mevcut okulların yenilenmesi, entegrasyon kursları için, sadece iki örnek vermek gerekirse. Bu fonları yeniden tahsis etmeliyiz ve istiyoruz. Askeri uzmanlar da Arrow-3 sisteminin Rus saldırısına karşı savunmaya hiç uygun olmayacağını söylüyor. Roketler de dahil olmak üzere 100 kilometrenin üzerinde yükseklikte gerçekleştirilen faaliyetler için tasarlanmıştır, ancak yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Rus füzeleri de dahil olmak üzere balistik füzeler atmosferde uçuyor. Ayrıca: Düşman mermilerini imha edebilen otonom harp başlığı, taarruz amaçlı da kullanılabiliyor.

Açıkça bir füze savunma sistemi, bir savunma silahıdır.

Bunu çift kullanımlı bir silah olarak görüyorum. Aslında tamamen önleyici füzeler olan Hawk füzelerinin aksine. Peki Arrow 3'ü buraya kurarsak Ruslar diğer şeylerin yanı sıra ne yapar? Elbette kendilerini kışkırtılmış hissedecekler ve en kötü senaryoda Holzdorf'u hedef alacaklardı.

Eyalet ve parlamento grup lideriniz Robert Crumbach da konuşlandırmanın federal hükümetin sorumluluğunda olduğunu söylüyor.

Bu doğru. Ancak olaya farklı bakmanız gerekiyor. Seçim kampanyası sırasında ülkeleri ilgilendirmeyen dış politika ve güvenlik politikası konularını sunmakla suçlandık. Ancak eyaletlerin, bu durumda en az 100 milyon avroya sahip Brandenburg'un, yerleştirme ortamı için para ödemesi gerekiyorsa kesinlikle öyle olacak.

Raporlara göre grubunuz, halen görevde olan eyalet hükümetine ilgili bir talepte bulunmuş, ancak daha sonra bu talebi geri çekmişti. Bunu haklı çıkarmak için Crumbach, BSW'nin de konuyla ilgili Federal Meclis'te bir soruşturma planladığını ve kendilerine ait bir soruşturmaya ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

Bu raporlar tamamen doğru değildir.

Nasıl olur?

Talebin daha sonra geri çekildiği söyleniyor. Bu doğru değil. Gönderimden sorumlu grup arkadaşım sistemden kaydını sildirdi. Ancak ortak imzacılardan biri olarak bunu sürdürmeyi başardım. Tek yapmam gereken onları yeniden çizmekti. Aynı istek.

Artık BSW grubunda protestonuzla yalnız mısınız?

Hayır, başkaları da böyle düşünüyor. Bunu söyleyen tek kişi benim. Frankfurt an der Oder ve çevresindeki destekçilerimizden büyük cesaret alıyorum. Eyalet yöneticim SPD ile koalisyon kurmak istiyor ama bu beni etkilemiyor.

Robert Crumbach, böyle bir şeyin halka açılmadan önce grupta tartışılması gerektiğini söyledi. Bu konu Salı günü yapılacak grup toplantısında tekrar tartışılacak.

Bu konuda hiçbir şey söyleyemem çünkü şu anda İspanya'dayım. Grup toplantısından muaf tutuldum. Arrow 3'ün talebi ve konusu daha önce birkaç kez tartışılmıştı; Talep metni geçen Salı günü mevcuttu ve fikir birliği oluştu.

Yani pozisyonuna sadık mı kalacaksın?

Neden yapmamam gerektiğini anlamıyorum. Seçim kampanyası sırasında Sahra Wagenknecht ve barış meselesine dair posterler astık. İnsanlara bu konuda çalışacağımıza dair açıkça söz verdik. Günümüzde buna marka özü deniyor. Bundan vazgeçmemeliyiz. Zaten SPD ile müzakerelerde birçok konuyu yutmak zorunda kaldık ve birçok yerde koalisyon anlaşmasında BSW programından geriye hiçbir şey kalmayacak.

Ne demek istiyorsun?

Mesela Anayasayı Koruma Dairesi'ndeki kadroların kesilmesini, sözde anayasaya bağlılık denetiminin kaldırılmasını talep ettik. Bu, devlet memuru adaylarının anayasaya uygunluk açısından test edildiği anlamına geliyor. Bu SPD ile yapılamazdı. Bunlar bizim için kırmızı çizgiler değil. Ancak barış meselesi kırmızı çizgidir.

Koalisyon müzakerelerine kendiniz katıldınız.

Belediye işleri ve içişleri çalışma grubundaydım.

SPD ile müzakereler nasıl gitti?

Sinir bozucuydu. Sosyal Demokratlar birçok şeyi yavaşlattı. Ocak ayından itibaren Brandenburg'da geçici bir bütçemiz olacak, bu da yalnızca yasal önlemlerin finanse edilebileceği anlamına geliyor. Başlangıçta pek çok sosyal projeye artık para akmayacak. Bu durum uyum kursları, tiyatrolar ve zaten kötü durumda olan ve çok az personeli olan müzik okulları için de geçerli. Yeterli para yok ve benim şehrimde de durum aynı. Örneğin BSW, “Herrenberg kararı” sonrasında konuyu ele aldı ve müzik ve sanat okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin bu nedenle işten atılmalarını engellemek istiyor. Bu, değişikliklere zaman yaratmak için kısa vadeli bir moratoryum gerektirir. Bu istenmedi.

Muhtemelen gelecekteki koalisyon ortaklarınızdan hayal kırıklığına uğramış gibi görünüyorsunuz.

En azından Sosyal Demokratların bir şekilde yönetmesinin ne kadar önemli olduğunu anlamam gerekiyordu. Çoğu zaman sadece ikinci sırada yer alan Brandenburg'un iyileştirilmesiyle ilgileniyorlar. BSW'deki birçok insan olaylara farklı bakıyor. Kişisel olarak şunu düşünüyorum: Eğer koalisyon çalışıyorsa ve SPD sadece kendi işini yapmak istiyorsa, bazı hukuki konularda mavi ve/veya siyah partilerin çoğunluğunu aramamız gerekecek.

Bu şu anlama geliyor: Eğer koalisyon ortağı SPD ile önemli BSW projeleri üzerinde anlaşmaya varılmamış olsaydı, yasaları AfD ile birlikte parlamentodan geçirmek ister miydiniz?

Neden? BSW de bu tarif edilemez kamp zihniyetine son verme vaadi ile göreve geldi. Konuyla ilgili, örneğin okullardaki durumla ilgili. Eğer biz ve AfD öğretmen adaylarına daha fazla staj imkanı sağlayabilirsek bunu yapmalıyız. Sosyal Demokratlar arasında da algıladığım bu SED düşüncesinden de uzaklaşmamız gerekiyor. Bu evrensel iktidar iddiası.

Dietmar Woidke'den tam olarak ne bekliyorsunuz? Brandenburg'da kamera karşısına geçip Arrow 3'e karşı konuştuğunu mu?

Bu bir fikir olabilir. Ayrıca ülke olarak hava üssünün sosyal altyapısına değil, okulların tadilatına ve tüm sosyal altyapıya milyonlar harcamamız gerekiyor.

Eğer Woidke buna karşı sesini çıkarmazsa parlamentoda ona oy vermezsiniz. O zaman BSW fraksiyonunda bir muhalifin daha olması yeterli olacaktır ve koalisyon artık mutlak çoğunluğa sahip olmayacaktır.

Ben bu şekilde söyledim ve bunu kastediyorum. Ve buna sadık kalacağım.