Cumhurbaşkanı sıkıyönetim ilanından “pişmanlık duyuyor”

Beykozlu

New member
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un kısa süreli sıkıyönetim ilanının ardından Seul'deki parlamento, Cumartesi günü saat 17:00 (yerel saatle 09:00 CET) civarında devlet başkanına yönelik görevden alma davası önergesini oylayacak. Teklif muhalefet tarafından sunuldu. Parlamentoda rahat bir çoğunluğa sahip olmasına rağmen gerekli üçte ikilik çoğunluk için iktidar partisinin oyu gerekiyor.

Oylamadan birkaç saat önce Güney Kore iktidar partisi lideri Han Dong Hoon, Başkan Yoon'un istifasını “kaçınılmaz” olarak nitelendirdi. Güney Kore haber ajansı Yonha'ya göre Han, cumhurbaşkanının artık görevini etkili bir şekilde yerine getiremeyeceğini söyledi.

Üç günlük sessizliğin ardından Başkan Yoon Cumartesi günü kısa bir konuşma yaparak ulusa seslendi. “Karar, başkan olarak hissettiğim çaresizlikten dolayı verildi” dedi. “Fakat bu durum insanları endişelendirdi ve onlara rahatsızlık verdi. Çok üzgünüm ve sizden özür diliyorum.” Kendi liderliğinde böyle bir şeyin bir daha yaşanmayacağına söz verdi. Yoon istifa etmeyi teklif etmedi ancak ülkenin nasıl istikrara kavuşturulacağı ve yönetileceği sorusunu partisine bırakacağını söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'u protesto eden göstericiler Ulusal Meclis önünde pankartlar taşıyor ve sloganlar atıyor.Chris Jung/Imago

Yoon, iktidardaki PP partisi ile en büyük muhalefet partisi DP arasındaki bütçe anlaşmazlığı nedeniyle Salı akşamı beklenmedik bir şekilde sıkıyönetim ilan etti. Bahsettiği sebep, “liberal bir Güney Kore'yi Kuzey Kore'nin komünist birliklerinin oluşturduğu tehditlerden korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak”tı. Devlet başkanı, kitlesel direniş ve parlamento vetosunun ardından birkaç saat sonra sıkıyönetim yasasını kaldırmasına rağmen, ülkeyi hâlâ siyasi kaosa sürükledi. Güney Kore'nin 1980'lerin sonlarında demokrasiye geçişinden bu yana ilk kez ülkenin devlet başkanı sıkıyönetim ilan etti.

Azil oylaması öncesinde Seul'de çok sayıda gösteri yapılıyor. Binlerce Güney Koreli, çoğu Başkan Yoon'a karşı olmak üzere çoktan sokaklara döküldü, ancak ona destek veren karşı gösterilerin de olduğu haberleri geliyor.