Marzahn'da ne yaparım? Diğer Berlin'de bir yürüyüş

Beykozlu

New member
Aslında, sadece ailem için uygun bir yer arıyordum. Her seyahat rehberinde bulamayacağınız bir şey göstermek istedim. Brandenburg kapısı olmayan Berlin, Currywurst olmadan, taşan yerler ve kartpostal panorama olmadan. Ve ben de Marzahn'da bir yürüyüş önerildiği Berlin Eyaleti'nin turizm web sitesi Chance-on-On Turist web sitesi.

Yani Marzahn. Şimdi odak olarak bilinen bölge. Plakalar ile yer. Merak ediyorum.

Ve böylece kozmonotların yolunda 40 dakikadan fazla seyahat ettikten sonra tramvaydan çıkıyorum. İsim bile ütopya gibi geliyor – ilerleme, uzay yolculuğu, gelecek. Ve gerçekten: önümde yükselen çiçek kulesi tam olarak bu vizyon kalıntısı. Muazzam bir prefabrik bina, cephesi büyük çiçek boyama ile kaplı. Kamuflaj olarak sanat. Monotonluğa karşı süsleme. Kule klasik anlamda hoş değil, etkileyici.

Blokları durduran ziwschen

Rota beni çevredeki bloğa götürüyor. Sessiz. Sokak gürültüsü yok, seslerin gevezelikleri yok. Zemin katta birkaç dükkan. Önümdeki bir adam tuvalet kağıdı ve satın alımlı bir çanta giyiyor. Kimse acıyor, kimse etrafına bakmıyor. Her şey, uzun zamandır hiçbir şeyin olmadığı bir filmden bir sahne gibi düzenli, kendi kendine yerleşmiş görünüyor.

Gitmek için bir kahve alıyorum. Buharlı kupa elinde, bir parktan geçerek Fichtelbergstrasse'ye dönüyorum ve beni daha da ileri götüren dar bir yolu takip ediyorum – Marzahn'ın derin katmanlarına.

Yol koşmak hoş, nefes kesici bir zemin değil. Yolun yan tarafındaki çim ara sıra kalabalıklaştı ve her zaman çıplak lekeler ve kahverengi lekeler var. Ot, kenar taş üzerinde büyür ve şu anda çalıştığım dağıtılmış kum çakıl karışımının üzerine bir yol çizer. Her yerde birkaç çalı ve ağaç. Basit. Basit. Sakin. Tam olarak aradığım şey.

Solumda tek aile evleri var. İyi -damgalı ön bahçeler, beyaz çitler, temiz kaldırımlar. Sağ: Plaka Binaları – Katı, gri, anıtsal. İki dünya, dar bir yolla ayrılmış, sanki onları yanlışlıkla yan yana koymuş gibi.

Tarihi Bockwindmühle, prefabrik binalar için atlar ve alpakalarla çevrili tarlaların üstünde bir tepede duruyor.Markus Wächter/Berliner Zeitung

Burada sosyal konut hayali görünür hale geldi – çok gerçek, betondan çıktı. 1970'lerde, Berlin'in acilen yaşam alanına ihtiyaç duyduğu zaman, Marzahn yeşil çayır üzerine planlandı ve inşa edildi: rasyonel, verimli, modern. Bütün sokaklar endüstriyel olarak prefabrik panellerden oluşuyordu, kilometre konut hattı yükseltildi, ayrıca asansörler, çöp kırlangıçları, telgraf – herkes için konfor, standart ve büyük. Birçoğu için anonim bir beton çöl nedir, başkaları için uygun fiyatlı bir evdi, ilk kendi banyosu, ilk balkon. Milyonlarca kayıt, milyonlarca umut. Ve bugün bazı şeyler ufalansa bile – temel fikir ilerici idi: sosyal bir vaat olarak yaşamak.

Yol, yaklaşık 15 dakika sonra So -Called Reading Bahçesi ile bitiyor. İlk hedefim – şiir hacmine benzeyen bir yer, ancak kentsel planlamanın unutulmuş bölümü gibi görünüyor. Ortada, muhtemelen sizi uzanmaya davet etmesi gereken çarpık bir ahşap iskelede aç bir çayır. Birkaç meyve ağacı duruyor. Her şey sol, kararsız, üzgün görünüyor. Belki bir gün. Belki sitede.

Okuma bahçesinden devam ediyorum – belki altı ya da yedi dakika yürüyerek – ve aniden bir sokak köşesinde tamamen farklı bir manzara ile tanışıyorum: küçük olan Et dükkanı genzBundan önce, açık havada birkaç tablo. İnsanlar orada oturuyor, boules yiyor, rulolar, kola içiyorlar. Sıcak yağ, taze kızarmış kokuyor. Sesler, kahkahalar, çıngırak çatallar.

Alt-Marzahn'da Köy Idyll

Burada dünya hala iyi, sanırım neredeyse şaşırdım. Her şeyin köylü, yatıştırıcı bir şey var. Gürültü yok, kentsel his yok. Bir an için tanıdık geliyor, neredeyse evde – sanki Berlin'de değil, ülkenin bir yerinde, 2000'li yıllarda aileyle bir gezi.

Alt-Marzahn 13. yüzyıldan kalma bir köye geri döner ve bugünün bölgesinin tarihi çekirdeğini oluşturur. 1970'lerde, köy kasıtlı olarak büyük konutların inşasında dışarıda bırakıldı ve daha sonra yenilendi.

Paralel bir dünya gibi – betonun ortasındaki eski köy. Kaldırım taşları, küçük bir kilise, yarı çirkin evler. Köy merkezi bir anıt gibi görünüyor. Şaşırdım. Gerçekten Marzahn'dan böyle bir sayfa beklemiyordum ve aniden bu yürüyüşü keşfetmeyi dört gözle bekliyorum.

Apartman blokları arasında sakin kalır - sadece bazen alışveriş yolunda veya durakta insanlarla tanışırsınız.

Apartman blokları arasında sakin kalır – sadece bazen alışveriş yolunda veya durakta insanlarla tanışırsınız.Markus Wächter/Berliner Zeitung

Bir zamanlar küçük kilisenin etrafında ve ben yürüyüşümün bir sonraki istasyonuna rehber buluyorum: Bockwindmühle. Birkaç dakika sonra onun önünde duruyorum ve sadece orada duruyor. Gösteri yok. Sadece üzerinde büyülenen nazik bir tepe, kanatlar eski bir çocuk kitabında olduğu gibi genişledi.

Midilliler etraflarındaki meralarda. Ve güne bakan alpakalar. Saman, ahşap, inmek için kokuyor. Eğer prefabrik binalar Haberin Detaylarıda fırtına yapmıyorsa – burada ve şimdi bir anısı olarak – Kuzey Denizi'ne bir yere indiğinize gerçekten inanabilirdi. O kadar saçma görünüyor ve aynı zamanda Marzahn'daki bu yer hala var.

Sonra tekrar yüksek sesle.
Arkadaki değirmen, kuzeye gidiyorum ve Landsberger Allee. Alt-Marzahn'ın kırsal huzurundan sonra, bu farklı bir gerçekliğe atlama gibidir. Boynuz, motorlar, konuşma hurdaları – her şey aynı anda. Trafik adasında acele ediyorum.

Orada, yol sola doğru yol alıyor – Küçük Landsberger Allee Daire bloklarının gölgesinde. Sokak sağda bir bükülme yapar ve kısa bir süre sonra yüksek katlı binanın önünde duruyorum Raoul-Wallenberg-Strasse. İşte çok çağrı SkywalkDegewo'nun bir görüntüleme platformu – bir plaka yapısının en üst katına gömülü 70 metrelik bir yükseklikte.

Yüksek – Bir olmayan skywalk

Yukarı çıkmak istiyorum, ama resepsiyon dalgaları dostu bir çalışan. Skywalk şu anda kapalı olduğunu söylüyor. “Hala TüV'nin üzerinde olması gerekiyor.” Fren testinden ziyaretim sırasında başımı salladım. Tekrar açık olduğunda, erişimin yalnızca önceki kayıttan sonra bir rehberle ücretsiz bir turun parçası olarak mümkün olduğunu öğrendim. Web sitesinden görünmeyen bir şey.

Ama şanslıyım.
Skywalk kapalı olmasına rağmen, dostça çalışan yine de yukarı çıkmama izin veriyor – 21. kattaYangın merdiveninde küçük bir balkonda. Hums ve sarsıntılı asansörü alıyorum.

Yazarımız Marzahner silüetine bir balkondan bakar.

Yazarımız Marzahner silüetine bir balkondan bakar.Markus Wächter/Berliner Zeitung

Yukarıda: Dar, açık bir kurşun, temiz bir şekilde sıvalı. Üstümde gerçek skywalk ızgarası. Altımda yayılıyor Marzahn – sakin, geometrik, büyük. Apartman blokları, yeşil adalar, oyun alanları, süpermarketler arasında yapı taşları gibi sıralanmıştır.

Ufukta: Berlin. Arkasında Brandenburg.
Şehir buradan neredeyse hassas görünüyor. İronik yok, gürültü yok, prefabrik binalar hakkında şaka yok. Sadece alan, genişlik, desen. Bir an duruyorum, rüzgarın yüzüme boyamasına izin ver.

Çevresinde ne kadar şehir var?

Marzahn bir zemin değil. Güzel dökümlü bir turist cephesi değil, betonda, sessizce, şaşırtıcı resimlerle söyleyen bir bölge.
Yürüyüşüm kontrastlardan geçiyor: kasvetli okuma bahçelerinden dost kasaplara, plaka çöllerinden midilli meralara, gürültüden genişliğe kadar. Marzahn kendisiyle çelişiyor ve benim için ilginç oluyor.

Buraya iyi bilinen yoldaki yerleri bulmak için geldim – yaklaşan aile ziyareti için. Ama bulduğum daha fazlası: çevre içinde ne kadar şehir olduğuna dair bir fikir. Ve ne kadar koşabilirim.

Yine yüksek dereceden, son 20 dakika boyunca yürüyüşün son 20 dakikasını ele alıyorum: dünyanın bahçeleri. Onları bu sefer dışarıda bırakıyorum ve sadece girişte duruyorum, ağaçların arasından kısa bir göz atıyorum, insanların banklara, buzlu çocuklar ellerinde oturup oturduğunu görüyorum. Ama dönüyorum.

Marzahn'ın bu kısmını yükselttim – ailemle ziyaret etmek için.