Meslek Taassubu Ne Demek ?

Elif

New member
Meslek Taassubu Ne Demek? Gelin Hep Birlikte Öğrenelim!

Herkese merhaba! Bugün gündemdeki konu, aslında hem ciddiyetle hem de bolca mizahla ele alınması gereken bir şey: Meslek Taassubu! Yani kısaca, “Kendi mesleğini ya da meslek grubunu çok abartıp diğer meslekleri küçümsemek” durumu. Durun! Bunu hemen ciddi bir konu olarak düşünmeyin. Hadi, bir de eğlenceli bir açıdan bakalım.

Siz hiç birinden “Ben öğretmenim, her şeyin başı eğitim” ya da “Ben bir doktorum, senin derdini ancak ben çözebilirim” cümlesini duydunuz mu? Eğer bu konuda herhangi bir şüpheye yer bırakmadan “Evet, duydum” diyorsanız, büyük ihtimalle meslek taassubu ile tanışmışsınız demektir! Peki, bu gerçekten sorun mu, yoksa sadece biraz “meslek sevgisi” mi? Hadi bunu hep birlikte çözelim!

Erkeklerin Meslek Taassubuna Bakışı: "Buna Hemen Bir Çözüm Bulmalıyız!"

Erkeklerin meslek taassubuna bakış açısı genellikle çözüm odaklıdır. Yani, mesele “Kim daha önemli?” değil, “Bu durumu nasıl çözebiliriz?” üzerine kafa yorarlar. Bunu bir erkek meslektaşınızla tartışırken çok rahat görebilirsiniz.

Örneğin, bir mühendis arkadaşınızın işini küçümseyen bir avukata karşı verdiği tepkiyi hayal edin: “Bak kardeşim, eğer bu binanın temeli sağlam olmasaydı, ne senin davan ne de benim avukatlık işim olurdu, tamam mı?” Çözüm odaklı yaklaşım hemen devreye girer. Erkekler genellikle birinin yaptığı işi savunurken, çözüm arayarak tartışmaya girerler. “O zaman bu durumu daha stratejik çözebiliriz” derler ve “meslekler arasında üstünlük sıralaması” yapma işini başka bir zamana bırakırlar.

Erkeklerin meslek taassubunu aşma konusundaki yaklaşımı genelde pragmatik olur. Eğer biri “Ben öğretmenim, ben olmasam hiç kimse bir şey öğrenemez” diyorsa, erkekler bunu “O zaman öğretmeni mutlu etmek için şu programı yapalım, herkes memnun olsun” gibi somut önerilerle hemen çözmeye çalışır. Hedeflerine odaklanarak, meslek taassubunun önüne geçmeye çalışırlar!

Kadınlar ve Meslek Taassubu: "Herkesin Mesleği Değerli, Biraz Empati Lütfen!"

Kadınlar ise meslek taassubuna genellikle çok daha empatik ve ilişkisel bir açıdan yaklaşırlar. “Herkesin yaptığı iş önemli ve değerli, kimseyi küçümsemek gereksiz” yaklaşımını savunurlar. Bir kadın, “Meslektaşım ben olmasam ne olur” diyen birine şunları söyleyebilir: “Evet, sen çok önemli bir meslek yapıyorsun, ama diğer mesleklerin de bu toplumda çok kıymetli, unutmamalısın.” Burada empati devreye girer ve tüm mesleklerin bir şekilde birbirine ihtiyaç duyduğu gerçeği ortaya konur.

Kadınlar bu tarz meselelerde “hadi gel birlikte çiçek gibi olalım” diyerek empatik bir dil kullanırken, tartışmalar daha çok ilişkiler üzerine şekillenir. "Evet, benim mesleğim çok kıymetli, ama ben de senin mesleğinin farkındayım, gel sana da bir puan vereyim!" gibi konuşmalarla meslek taassubunu dostane bir şekilde dengelemeye çalışırlar.

Meslek taassubu hakkında ciddi şekilde düşünen kadınlar, genelde “Herkesin kendi alanında çok özel ve değerli bir rolü var. İnsanlar birbirlerini küçümsemeden, birbirlerinin değerlerini kabul etmelidir” şeklinde düşünürler. Burada ilişki ve karşılıklı anlayış ön plandadır.

Meslek Taassubunun Sonuçları: Bu Durum Çözülür mü?

Şimdi gelelim bu meslek taassubunun geleceği hakkında ne düşündüğümüze. Gerçekten çözülmesi gereken bir sorun mu, yoksa biraz abartılı mı? Her meslek grubunun kendini daha değerli hissetmesi normaldir, ancak bu durum bazen komik bir noktaya varabilir. Meslek taassubunun en büyük olumsuz etkisi, işbirliğinin önüne geçmesidir. Mesela, bir doktor, “Beni kimse geçemez, ben tüm hastalıkları çözerim” derse, tabii ki pratikte bu bir sorun yaratır. Aynı şekilde, “Mühendis olmadan hiçbir şeyin düzgün çalışması mümkün değil” diyen biri de işlerin daha karmaşık hale gelmesine yol açabilir.

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, bu tarz durumu hızlıca somut adımlarla çözerken; kadınlar bu tür sorunlarda empati kurarak meslekler arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı olmasını sağlarlar. “Hadi biraz daha sakin olalım ve birbirimizi anlamaya çalışalım” diyen kadınlar, meslek taassubunu bazen eğlenceli bir şekilde yatıştırabilirler. Hatta şunu söyleyebilirim: Meslek taassubunu en iyi çözebilecek olanlar, belki de birlikte yemek yiyip, birbirlerinin yaptıkları işlerin değerini takdir etmekten keyif alacak kişilerdir. Birlikte kahve içerek, “Evet, senin işin de önemli, benimki de” diyerek meslek taassubunu çözebiliriz!

Sonuç Olarak… Meslek Taassubu ile İlgili Düşünceleriniz Neler?

Peki, forumdaşlar, sizce meslek taassubu, aslında nasıl çözülmeli? Yani, her meslek kendi çapında çok önemli, değil mi? Ama bu konuda hem erkeklerin çözüm odaklı bakış açısını hem de kadınların empatik yaklaşımını nasıl dengeliyoruz? Şahsen, meslek taassubunu yok etmek adına bir oyun oynasak, kazanabilecek miyiz? “Hadi, kimseyi küçük görmeyelim, meslekler arasında eşitlik sağlayalım!” diyerek kimseyi üzmeden bir çözüm bulabilir miyiz?

Hadi bakalım, herkes kendi bakış açısını ortaya koysun! Bakalım, forumda kim meslek taassubuna daha yakından bakarak bu konuda eğlenceli bir çözüm önerisi sunacak!