Midedeki iltihaba ne iyi gelir ?

Sude

New member
Bir Mide Hikâyesi: İltihap, Toplum ve İnsanlık Üzerine

“Arkadaşlar, bugün size biraz içimi dökmek istiyorum.” diye başladı foruma yeni katılan bir kullanıcı, adı Derya’ydı.

“Uzun zamandır midemle uğraşıyorum. Sürekli yanma, ağrı, bazen de sanki içimde ateş varmış gibi bir his... Doktora gidiyorum, ilaçlar alıyorum ama bazen ağrılar sadece ilaçla geçmiyor. Çünkü sanırım mesele midemde değil, biraz da dünyada.”

Derya’nın bu cümlesi, forumda derin bir sessizlik yarattı. Çünkü herkes az çok aynı şeyi hissediyordu: Hastalıklar sadece bedensel değildi, yaşadığımız sistemin, ilişkilerin, stresin ve eşitsizliklerin bir yansımasıydı.

1. Mide İltihabı Nedir, Ama Gerçekten Nedir?

Tıbbi olarak mide iltihabı, yani gastrit, mide zarının tahriş olması durumudur.

Buna çoğu zaman Helicobacter pylori adlı bakteri, aşırı stres, düzensiz beslenme, alkol ya da bazı ilaçlar neden olur.

Ama Derya’nın dediği gibi, bazen mesele sadece fizyolojik değildir.

Bir kullanıcı olan Serhat yazdı:

“Benim babam işçi, annem ev hanımıydı. Bizde stres yemeğe karışırdı. Babam eve yorgun gelir, sinirlenirdi. Annem, sessizce sofraya koyduğu yemeği midemize değil kalbimize dert ettirirdi. O zaman fark ettim ki mide, sadece yemek değil, duygu da hazmediyor.”

Bu yorumun ardından forumda uzun bir tartışma başladı.

Mide iltihabı, sadece bakterilerle değil, baskılarla da büyüyordu.

2. Kadınların Midesi: Empatiyle Yoğrulmuş Ağrılar

Kadın kullanıcılar birer birer yazmaya başladı.

Biri, hemşire olan Ayşe şunları paylaştı:

“Günde on iki saat çalışıyorum. Molada çabucak bir simit yiyorum, bazen akşam eve gidince çocukların ödevleriyle uğraşıyorum. Midem yanıyor ama doktora gitmeye vakit bulamıyorum.”

Bir diğeri, Elif, sessiz bir şekilde ekledi:

“Kadın olmak zaten sürekli bastırılmış bir mide gibi... Her şeyi yutmak zorundasın: sözleri, öfkeyi, adaletsizliği. Midem de buna dayanamadı herhalde.”

Bu sözler forumu birden sarmaladı.

Kadınların mideleri, sadece asitle değil, toplumun yükleriyle de doluydu.

Empatiyle, dayanışmayla birbirlerinin hikâyelerine sarılıyorlardı.

İltihap, onların bedeninde görünür hale gelen bir sessiz çığlık gibiydi.

3. Erkeklerin Midesi: Çözüm Arayışı, Kontrol Arzusu

Bu noktada erkek kullanıcılar da sessiz kalmadı.

“Benim de mide iltihabım var,” diye yazdı forumun eski üyelerinden Murat.

“Doktora gittim, ilaç aldım, düzenli beslendim. Ama en çok işe yarayan şey, sorunun kökünü anlamaktı. İş yerinde sürekli baskı altındaydım. Sanki başarısız olursam her şey yıkılacak gibiydi. O baskıyı çözünce, midem de sakinleşti.”

Bir başka erkek kullanıcı olan Cem ekledi:

“Erkekler genelde çözüm arar, strateji kurar. Ama bazen sadece çözmek değil, hissetmek gerekir. Mide, kontrolü kaybettiğimizde bize bunu hatırlatıyor.”

Forumda erkeklerin bu dürüstlüğü, kadınların paylaşımlarını tamamladı.

Kadınlar empatiyle yarayı sararken, erkekler sorunu çözmenin yollarını tartışıyordu.

İki yaklaşım, insanın hem aklına hem kalbine dokunuyordu.

4. Sınıf, Irk ve Mide: Eşitsizliklerin Görünmeyen Acısı

Bir kullanıcı “Mide iltihabı sınıfsal bir mesele değil mi aslında?” diye sordu.

Çünkü sağlıklı beslenmek bile artık bir ayrıcalıktı.

Bir diyetisyen olan Suna şöyle yazdı:

“Organik gıda, stres yönetimi, terapi… Bunlar hep orta sınıfın erişebildiği imkânlar. Ama yoksul bir ailede, mide iltihabı bir kader gibi yaşanıyor. Ucuz yemekler, fazla yağ, hazır gıdalar... Vücut direnirken, sistem seni hasta ediyor.”

Bir başka kullanıcı, göçmen kökenli bir kadının hikâyesini paylaştı:

“Yeni bir ülkeye taşındım, dil bilmiyorum, iş bulmak zor. Sürekli stres, sürekli yalnızlık... Bir sabah midemdeki ağrıyla uyandım. Doktor dedi ki, ‘Bu bir iltihap.’ Ama ben biliyorum, bu aynı zamanda özlem.”

Irk, sınıf ve toplumsal baskı; hepsi midenin sessiz duvarında yankılanıyordu.

Mide iltihabı, modern dünyanın görünmeyen toplumsal hastalığıydı.

5. Ne İyi Gelir?

Elbette mide iltihabına iyi gelen şeyler vardır:

- Az yağlı, hafif gıdalar

- Zencefil, aloe vera, papatya çayı

- Stresten uzak, düzenli uyku

- Alkol, sigara ve asitli içeceklerden kaçınmak

- Doktor kontrolünde mide koruyucu ilaçlar

Ama forumda bir kullanıcı şunu yazınca herkes sustu:

“Bence en çok iyi gelen şey, birinin seni anlaması. Çünkü mide, sadece yediklerini değil, yaşadıklarını da sindiriyor.”

O cümle, hem bilimsel hem insani bir hakikati özetliyordu.

Mide, bedenin en sessiz ama en dürüst organıydı.

6. Bir Forumun Dönüşümü: Hastalıktan Dayanışmaya

Zamanla bu konu başlığı bir sağlık tartışmasından çok daha fazlasına dönüştü.

Kadınlar birbirine tarifler değil, anlayış önerdi.

Erkekler birbirine “çözüm” değil, içsel farkındalık getirdi.

Bazıları sınıfsal eşitsizlikleri tartıştı, bazıları göçmenlik deneyimini paylaştı.

Sonunda Derya tekrar yazdı:

“Artık sadece midem değil, içim de rahatladı. Çünkü anladım ki bu ağrı, bir yalnızlığın sesiymiş. Sizlerle paylaşınca geçti.”

7. Sonuç: Mide Bir Aynadır

Mide iltihabı, sadece bir sağlık sorunu değildir.

O, toplumun eşitsizliklerini, bireylerin bastırılmış duygularını ve bedenin dayanma sınırlarını gösteren bir aynadır.

Kadınların empatisi, erkeklerin çözüm arayışı, sınıfın baskısı ve ırkın görünmez yükü… Hepsi aynı organın sessiz iltihabında buluşur.

Mideye iyi gelen sadece bitki çayları ya da ilaçlar değil; adalet, eşitlik ve anlayıştır.

Belki de gerçekten iyileşmek, kendi içimizdeki asidi tanımakla başlar.

Forumda son yorumu biri bıraktı:

“İltihap, bedenin çığlığıdır. Ama bazen o çığlık, bir toplumun da sesi olabilir.”