Netanyahu yargı reformunu ‘duraklattı’

Beykozlu

New member
Ev
Haberler
İsrail: Netanyahu yargı reformunu ‘duraklattığını’ duyurdu

Benjamin Netanyahu’nun tartışmalı reformuyla ilgili anlaşmazlık tırmanmaya devam ediyor. Proje şimdi ertelendi.

03/27/2023 | 27.03.2023 – 17:45 tarihinde güncellendi

On binlerce insanın reformu yeniden protesto etmesinin ardından Netanyahu, Pazartesi günü ulusa bir konuşma yapmak istiyor.Reuters Havuzu/AP

Haftalarca süren kitlesel protestoların ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sağcı dini hükümeti tarafından zorlanan tartışmalı yargı reformunun “duraklatıldığını” duyurdu. Netanyahu Pazartesi akşamı televizyonda yaptığı bir konuşmada, yargı reformu için bireysel yasama projelerinin ancak Nisan ayı ortasında yeni parlamento döneminin başlamasından sonra geçmesi gerektiğini söyledi. Eleştirmenler ve Başkan Isaac Herzog daha önce yasama sürecinin kesintiye uğraması çağrısında bulunmuştu.

Kısa bir süre önce, Polis Bakanı Itamar Ben-Gvir reformun ertelenmesini önermişti. Bir sözcü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Netanyahu ile anlaşmayı Temmuz ayı sonundaki parlamento tatiline kadar erteleme konusunda anlaştığını söyledi. Buna karşılık aşırı sağcı bakanın liderliğinde bir “ulusal muhafız” kurulacak. Bunun somut olarak ne anlama geldiği başlangıçta belirsizdi.

İsrail Adalet Bakanı Jariv Levin, reformu ertelemekten başka çaresi olmadığını söyledi. Aylardır onbinlerce kişi yargı reformunu protesto ediyor.

Netanyahu’nun konuşmasından önce: Reform önce başka bir engeli ortadan kaldırıyor

Ülke genelindeki kitlesel protestolara rağmen, tartışmalı yargı reformunun temel unsurlarından biri başka bir engeli ortadan kaldırmıştı. Meclisin Yargı Komisyonu, yargıçları seçme komitesinin yapısını değiştirmeyi amaçlayan yasa metnini Pazartesi günü onayladı.

Oturum, muhalefet milletvekillerinin yüksek sesle bağırmasıyla defalarca kesintiye uğradı. Başlangıçta, Kudüs’teki parlamentonun planlanan düzenlemeleri ne zaman oylayacağı belli değildi.

İsrail hükümetinin projenin olası bir şekilde durdurulmasını tartıştığı bildirildi. Jerusalem Post Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun Pazar akşamından gece geç saatlere kadar kabinesindeki birkaç bakanla konuyu görüştüğünü söyledi. Kriz görüşmelerine Adalet Bakanı Levin, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Eğitim Bakanı Joav Kisch ve Strateji Bakanı Ron Dermer de katıldı.

Özellikle Eğitim Bakanı Joav Kisch ve stratejik konulardan sorumlu Bakan Ron Dermer, Netanyahu’yu reformu askıya almaya ikna etmeye çalıştı. Öte yandan Başsavcı Levin, istifa etmekle tehdit ederek, tasarının her şeye rağmen kabul edilmesi konusunda ısrar etti.

İsrail sendikası genel grev çağrısı yaptı

İsrail’in en büyük sendikası, ülke çapındaki kitlesel protestoları desteklemek için Pazartesi günü acil bir “genel grev” çağrısında bulundu. Histadrut sendika patronu Arnon Bar-David televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında “Genel grev çağrısı yapıyorum” dedi. Sendika patronu, “Bu basın toplantısı sona erdiğinde, İsrail Devleti yerinde duracak” dedi. Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’ndan tüm kalkışlar durduruldu.

Netanyahu savunma bakanını görevden aldı: Tel Aviv’de kitlesel protestolar

Uluslararası alanda da ağır eleştirilere maruz kalan reform, İsrail’de bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğü pahasına hükümetin iktidar konumunu güçlendirecektir. Ancak projeye karşı aylardır şiddetli protestolar yapılıyor ve ülkede olağanüstü hal var. Tartışma, hafta sonu Savunma Bakanı Joav Galant’ın görevden alınmasıyla yeni bir zirveye ulaştı. Netanyahu’nun parti meslektaşı, planları alenen eleştirmiş ve hükümeti kendisini eleştirenlerle diyaloga girmeye çağırmıştı.

Merkez Tel Aviv şimdi. On binlerce kişi tam anlamıyla yataklarını terk etti.@netanyahukovulan MoD@yoavgallantgüvenlik tehditleri ve orduda artan isyan ışığında yargı revizyonunu durdurma çağrısı yapan pic.twitter.com/SqtNcvupHF

— Moran Stern, PhD (@MoranStern) 26 Mart 2023
Sonuç olarak, Galant serbest bırakıldıktan sonra Pazartesi günü binlerce İsrailli sokaklara döküldü. İsrail bayraklı göstericiler Tel Aviv’de toplandı. Diğer şeylerin yanı sıra, Kudüs’e giden merkezi bir bağlantı yolunu kapattılar. Basında çıkan haberlere göre, binlerce kişi de Galant’ın görevden alınmasını ve sağcı dini hükümetin son derece tartışmalı yargı reformunu protesto etmek için parlamento önünde toplandı. Diğer şehirlerde de mitingler yapıldı.

Protestoları düzenleyenler şiddetten kaçınılması çağrısında bulundu. Açıklamada, “Protesto başladığından beri yaptığımız gibi, lütfen çatışma ve şiddetten kaçının” denildi. Gece boyunca Tel Aviv’de diğer şeylerin yanı sıra göstericilere karşı tazyikli su kullanan polisle çatışmalar yaşandı.

İsrail'de öfke: Protesto ediyorum çünkü bu hükümet baştan aşağı yozlaşmış

İsrail’de öfke: Protesto ediyorum çünkü bu hükümet baştan aşağı yozlaşmış
  • hisseler
Galant’ın görevden alınmasını protesto etmek için Pazar akşamı on binlerce insan kıyı metropolü Tel Aviv’in sokaklarına döküldü. Gece boyunca, diğer şeylerin yanı sıra, göstericilere karşı tazyikli su kullanan polisle çok sayıda çatışma çıktı. Sokaklarda birçok yerde ateşler yakıldı. Göstericiler, yargı reformunu durdurmanın yanı sıra, sağcı ulusal hükümet başkanının istifasını talep ediyor.

Herzog: “Tüm İsrail’in gözü üzerinizde”

Daha ılımlı Başkan Isaac Herzog, planlanan reformu her zaman sert bir şekilde eleştirdi. “İnsanları derin bir korku sarıyor. Herzog, protestoların giderek arttığı bir başka gecenin ardından Pazartesi günü güvenlik, ekonomi, toplum – bunların hepsi tehdit altında” dedi. İsrail halkının sorumluluğu adına, sizi bu yasayı derhal durdurmaya davet ediyorum.”

Pazartesi gecesi kriz toplantısında bulunmadığı söylenen çok sayıda bakan da, Netanyahu’nun karar vermesi halinde yasanın geçici olarak durdurulmasına desteklerini açıkladı. Ekonomi Bakanı Nir Barkat, Jerusalem Post’a verdiği demeçte, reform projesinin amacı doğru, ancak “bir iç savaşa değmez” dedi. Kültür Bakanı Miki Sohar, “Adalet sisteminin reformu gerekli ve önemli ama ev yandığında kimin haklı olduğunu sormuyorsunuz, alevlerin üzerine su döküp sakinleri kurtarıyorsunuz” dedi.

bilgi kutusu resmi