Rindane üslup nedir ?

Elif

New member
Rindane Üslup Nedir? Mizahın, Bilgeliğin ve Umursamazlığın Buluştuğu Efsane Duruş

Bir düşünün: İşyerinde sunumunuz berbat geçti, kahve kupanız da son yudumda elinizden kayıp halının üzerine döküldü. Çoğu insan sinirden kulaklarından buhar çıkartır, değil mi? Ama “rindane” birisi o manzaraya bakar, “Demek ki kahve halıdan da lezzetliymiş,” der ve kahkahasını atar. İşte rindane üslup tam olarak bu: hayata fazla ciddiyet yüklememek ama aynı zamanda içsel bir bilgelik barındırmak.

---

Rindane Üslup: Bohemliğin Felsefeyle El Sıkıştığı Nokta

Rindane kelimesi, köken olarak “rind”ten gelir. “Rind” dediğimiz kişi, tasavvufta dünyayı fazla ciddiye almayan, hayatın geçici zevklerine kapılmadan yaşamanın sırrını çözmüş bir bilge olarak tanımlanır. Ama bu “umursamazlık” sandığınız türden değildir. Rindane üslup; “boşver”ciliği değil, “önem sıralaması farkındalığı”nı temsil eder. Yani biri sizi trafikte sıkıştırdığında camı açıp bağırmak yerine radyodaki şarkıya eşlik eden kişisinizdir — çünkü öfkeye değmeyeceğini bilirsiniz.

Bu tarz bir duruş, özellikle günümüz dünyasında terapiyle karıştırılır. Çünkü rindane üslup, ruhun kendi terapistidir. “Olması gereken olur” diyerek pasiflik değil, kabullenme bilinci taşır.

---

Kadınlar, Erkekler ve Rindane Denklemi: Sadece Cinsiyet Değil, Yaklaşım Farkı

Toplumda sık sık “Erkekler çözüm odaklıdır, kadınlar duygusal yaklaşır” denir ama rindane bir bakış açısında bu basit formül bozulur. Çünkü rindane üslup, cinsiyetle değil bilinç düzeyiyle ilgilidir.

Yine de biraz eğlenelim:

- Erkek versiyonu: Arkadaş grubu dağıldığında, “Tamam, o zaman kimde mangal var?” der.

- Kadın versiyonu: Aynı durumda, “Neden dağıldık? Aramızdaki bağ nerede koptu?” diye sorar.

- Rindane versiyonu: “Her şeyin bir zamanı var, belki de artık yeni dostlukların vakti gelmiştir,” der.

Gördüğünüz gibi rindanelik, problem çözmekten çok hayatı anlamlandırmakla ilgilidir. Kadın ya da erkek fark etmez; mesele duygusal zekâyı, akılla zarifçe harmanlayabilmekte.

---

Forum Ruhuyla: “Rind Olmak Kolay mı Sanıyorsun Kardeşim?”

Diyelim ki bir forumdasınız. Konu başlığı: “Rindane Üslup Nedir, Nasıl Olunur?”

Altına hemen şu yorumlar gelir:

- “Ben zaten doğuştan rindim, maaş günü bile yüzüm gülmüyor!”

- “Rindane mi? O da influencer markası mı?”

- “Bu devirde rind olursan enayi sanıyorlar!”

Oysa rindane üslup, toplumun algısına kafa tutma sanatıdır. Bu bir duruş meselesi. Ne sürekli ciddi olacaksın ne de her şeyi tiye alacaksın. Dengeyi koruyacaksın. Çünkü rind, kahkahasının arkasında derin bir farkındalık saklar.

---

Rindane Üslubun Üç Kuralı: Coolluk, Derinlik, Umursamaz Görünen Umursama

1. Coolluk: Rind bir insan olaylara mesafeli yaklaşır ama soğuk değildir. Sadece gereksiz dramlara yatırım yapmaz.

2. Derinlik: Mizah yaparken bile düşünce taşır. Bir “of” bile on cümlelik bir öğüt olabilir.

3. Umursamaz Görünen Umursama: Rind kişi aslında çok şey hisseder ama bunları dışa vurmak için dramatik sahneler kurmaz. Sessizliğiyle bile anlam yaratır.

Bu kurallar sosyal ilişkilerde de işe yarar. Örneğin biri size “Mesajımı niye görmezden geldin?” diye sorduğunda, rindane bir cevap şudur:

> “Görmezden gelmedim, sadece zamanın kendi cevabını vermesine izin verdim.”

Yani pasif-agresif değil, bilgece bir zen hali.

---

Rindane Üslup ve Günümüz Kaosu: Bir Kahveyle Dünya Kurtarmak

Modern dünyada rindane kalmak, bildiğiniz süper güçtür. Sosyal medyada herkes bağırırken siz sessiz kalmayı seçiyorsunuz. Bu pasiflik değil; bilinçli bir tercih.

Rindane insanın mottosu şudur:

> “Benim sesim değil, sükûnetim duysun seni.”

Bir nevi iç huzurun diplomasi biçimi.

İlginçtir, rindane yaklaşım hem iş dünyasında hem ilişkilerde etkili olur. Patron sinirliyken soğukkanlı kalmak, partnerle tartışırken konuyu büyütmemek… Bunlar hep rindaneliğin modern versiyonlarıdır.

---

Biraz da Kendimize Soralım

- Hayatımızda kaç kez gerçekten “önemli” bir şeye kızdık?

- Kaç kez gereksiz bir detay yüzünden kendimizi yorduk?

- Ve kaç kez, bir rind gibi oturup kahvemizi yudumlayarak olayın geçiciliğini fark ettik?

Belki de rindane üslup, yaşlanmadan bilgeleşmenin kısa yoludur. Kısacası, fazla uğraşmadan derinleşmek.

---

Sonuç: Rindane Üslup, Bir Yaşam Biçimidir

Rindane üslup; mizah, tevazu, bilgelik ve özgüvenin harmanıdır.

Bu tarzda konuşan biri hem eğlenceli hem öğreticidir.

Ne tamamen “cool” ne de tamamen “duygusal”dır.

Kimi zaman Nietzsche gibi sorgulayıcı, kimi zaman Mevlana gibi kabul edicidir.

Sonuçta rindane bir üslup, sadece nasıl konuştuğunuz değil, hayata nasıl baktığınız meselesidir.

Ve belki de bu yüzden rindanelik, çağın en eksik ama en ihtiyaç duyulan meziyetidir.

> “Dertler gelir gider, ama kahkaha kalır.” — İşte rindane üslubun özeti budur.