“Silahlara 100 milyar varsa eğitime de”

Beykozlu

New member
Pariser Platz’daki gürültü sağır edici: Düdükler ıslık çalıyor ve tencereler o kadar yüksek sesle çarpılıyor ki kendi kelimelerinizi zar zor anlıyorsunuz. Bu gürültünün ortasında küçük bir kız annesinin kolunu çekiştiriyor ve gürültücü kalabalığı işaret ediyor. Kız, “Neden bu kadar gürültülü olmak zorunda?” diye sordu. Anne şöyle açıklıyor: “Böylece sesimiz daha iyi duyulacak.”

Anne demek politikacılar anlamına geliyor çünkü hükümet bölgesi Pariser Platz’ın hemen arkasında ve cumartesi günü burada gösteri yapan öğretmenler, eğitimciler, ebeveynler ve destekçiler seslerinin duyulmasını istiyor. Kızıl Belediye Binası’na yürüyüp orada bir miting daha düzenlemek istiyorlar. Beklenenden fazlası geldi: Polis 2.000 gösterici bekliyordu ancak yetkililer öğleden sonra katılımcı sayısının yaklaşık 4.200 kişi olduğunu tahmin etti. Bu, yalnızca Berlin’de değil, 16 federal eyaletin tamamında ülke çapında gerçekleşen büyük bir protesto.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Brandenburg Kapısı’na bir baktığınızda bugünlerde bir şeyi protesto etmek için daha iyi bir yer olmadığını anlıyorsunuz. Güneş ışınları Brandenburg Kapısı’na çarparak turuncu-sarı rengin parlamasını sağlar. İklim aktivistleri bir hafta önce kapıya sprey sıktı, ancak kumtaşına inatla tutunduğu için Pariser Platz Cumartesi günü hala acil durumda gibi görünüyor. Sanki toplumun memnuniyetsizliği her zamankinden daha görünür durumda ve bunun nedeni sadece iklim değişikliği değil.

Ve protestocular öfkeli. Köpenick’teki Wendenschloß ilkokulunun veli temsilcisi Janine Härtwig, “Durum felaket” diyor. Öğrencilerin sağlığı risk altındayken okulun aslında yıllarca yenilenmesi gerekiyordu. Härtwig, “Yangın durumunda herkesin binadan güvenli bir şekilde tahliye edilip edilemeyeceğini bilmiyoruz” dedi. Kokan tuvaletler ve harap olmuş çimento sorunlardan sadece birkaçı. Spor salonuna erişilemediği için çocuklar şu anda okul bahçesinde jimnastik yapmak zorunda kalıyor.

“Öğretmenler sınırlarını zorluyor”

Alman Ekonomi Enstitüsü tarafından her yıl yayınlanan ve yakın zamanda yayınlanan “Eğitim Monitörü” de Berlin’in eğitim politikasında işlerin ne kadar kötü olduğunu gösteriyor. Berlin, federal eyaletler arasında ancak sondan bir önceki sıraya ulaştı: 16 ülke arasında 15. sırada. Yalnızca Bremen daha kötüydü. Sınıflar çok dolu, aynı zamanda daha önce hiç olmadığı kadar öğretmen açığı var, dersler iptal ediliyor ve yeni öğretmenlerin üçte ikisinin öğretmenlik diploması yok.

Genel Veli Temsilcisi Konseyi (GEV) başkan yardımcısı Thomas Winkler bunu şu şekilde ifade ediyor: “Öğretmenler sınırlarını zorluyor.” Yakın zamanda genellikle rahat ve arkadaş canlısı olan kararlı bir öğretmenle tanıştı. İki çocuğu Wendenschloß İlköğretim Okulu’nda öğrenci olan Winkler, “O kadar yorgundu ki anlatamam” diyor. Şimdi yaklaşık iki yüz yeni öğrenci eklenecek ve Winkler kendi kendine şunu soruyor: “Nereye oturmalılar?”

Wendenschloß ilkokulunda da tüm bu sorunlar var, ancak burada daha da fazla şey bir araya geliyor: Köpenick okulundaki kütüphane, öğrencilere daha fazla alan yaratmak için boşaltılacak. Härtwig, “Aynı zamanda insanlar çocukların okuma becerilerinin kötüleştiğinden de şikayet ediyor” diyor ve acı bir şekilde gülüyor. Okulun yenilenmesi en az on milyon avroya mal oluyor ve birkaç yıldır devam ediyor. Psikolojik olarak da oldukça stresli olabilecek bir durum.

Berlin’de büyük eğitim protestosu Protestocular eğitime daha fazla yatırım yapılmasını istiyor. “Okul farklı olmalı.” @Berlin gazetesi @UnionGEW pic.twitter.com/98uhNpWotS

— Franz Becchi (@franzbecchi) 23 Eylül 2023
Ülke çapındaki eğitim hareketinin dört talebi “Eğitimde hemen geri dönüş!” Eğitim için 100 milyar avroluk özel bir fon da dahil olmak üzere protestoların odağındalar. Okullar ve kreşler daha kapsayıcı ve “sürdürülebilir” hale getirilmeli ve öğretmenlere ve eğitimcilere yönelik bir eğitim saldırısı düzenlenmelidir. Son olarak hareket, Federal Şansölye ile, sivil toplumun ve eğitim uygulamalarının katılımıyla, federal eyaletlerin hükümet başkanlarıyla istişarede bulunularak gerçekleşmesi gereken bir “göz hizasında eğitim zirvesi” çağrısında bulunuyor.

Tom Erdmann da den Linden’in altında kovboy şapkasıyla yürüyor. GEW başkanı, “Silah ve tanklar için 100 milyarımız varsa, eğitim için de 100 milyarımız olmalı” diyor. Eğitim krizi artık fark ediliyor; okullar ve kreşler düşüşte. Eğitime daha fazla yatırım yapmanın zamanı geldi.

Protesto yürüyüşüne çok sayıda çocuk da katılıyor, bazılarının yüzleri makyajlı. Göstericiler arasında kediler ve kaplanlar birbirini kovalıyor. Yoksa bunlar Pazar günü burada koşulacak olan Berlin Maratonu için koşucuların ilk hazırlıkları mı? Hayır, küçük göstericiler bile neden burada olduklarını tam olarak biliyorlar. “Eğitimde hemen değişiklik yapın!” Mor bir bayrak sallarken bir çocuk bağırıyor. Parlak kırmızı işitme koruması takıyor. Aslında oldukça gürültülü bir protesto.

Fransız Vianney bir kreşte stajyer: Durumu “dramatik” olarak tanımlıyor.Franz Becchi/Berliner Zeitung

Vianney, Humboldt Üniversitesi’nin önünde kısa bir süre duruyor ve yüzünde güneşin tadını çıkarıyor. Aslen Fransa’dan olup Berlin’deki bir kreşte stajyerdir. Almanya gibi gelişmiş bir ülkede bu kadar vahim bir durum beklemiyordu. Hafif bir Fransız aksanıyla, “Dramatik” diyor. Çok az eğitimci için çok fazla çocuk var. Vianney, “Bugünkü protesto hepimizi etkiliyor çünkü bu toplumun geleceğiyle ilgili.”