“Tabii ki çocuk işçiliğine karşıyım”

Beykozlu

New member
Güneş ışıltılı – ve Berlin'deki ilk sıcak hafta sonu ile yeni artan bir yaz gardırobu arzusunun çoğu büyüyor. Moda hayranlarının Shein veya Temu gibi hızlı moda şirketlerinden kıyafet kullanması nadir değildir. Sonuçta, Çinli sağlayıcılar çok dar Thaler için moda çekiyor.

Bu yüzden pazar son derece kısa süreli ucuz moda için patlıyor. Ama bu şimdi bitmeli, en azından Fransa'da. Zaten geçen yılın Mart ayında, Fransız Parlamentosu'nun alt evi, özellikle Çin'den hızlı moda devlerine karşı hedeflenen bir tasarıyı geçti.

Hızlı moda karşı yasa: Etkileyenler için son?

Şimdi Senato alt evi takip etti – 337 üye taslağı Salı günü onayladı ve bir kişi buna karşı oy kullandı. Ancak, yasa henüz yürürlüğe girmedi. Her şeyden önce, senatörler ve milletvekillerinin ortak bir komitesi, Eylül ayında yapılması beklenen son versiyonda tavsiyelerde bulunmalıdır. Ayrıca, AB yasasıyla uyumluluğu kontrol etmek için Avrupa Komisyonu hala dahil edilmelidir.

Bununla birlikte, yasa, örneğin H&M veya Zara'dan, bilinen hızlı modadan çok daha fazla stresli olan ultra-ucuz modanın ciddi etkilerine karşı açık bir işaret belirler. Fransa'nın ekolojik dönüş bakanı Agnès Pannier-Runacher, “Şirketlere ve tüketicilere güçlü bir sinyal gönderiyor” diye açıklıyor.

Ancak yeni yasa özellikle ne sağlıyor? Yeni kuralların çekirdeği çeşitli önlemlerin renkli bir strauß'sidir: son derece çevresel açıdan zararlı üreten şirketler gelecekte ceza ödemeli ve ürünleri için reklam önlemleri ciddi şekilde kısıtlanmalıdır.

Merkezi bir araç, örneğin, üretimde çeşitli çevresel yönleri analiz eden eko-skor olarak adlandırılan bir derecelendirme sistemidir. Özellikle düşük puanı olan şirketler, makale başına beş ila on avro arasında ceza ödemeleri ile 2025 yılından itibaren işgal edilecektir. Maksimum oran, orijinal fiyatın yüzde 50'sini geçmeyebilecek 2030'dan itibaren geçerli olmalıdır. İlgili ürünler için başvuran etkileyiciler de yaptırımlar beklemelidir.

Ancak, Almanya için kitle moda üreticilerine karşı karşılaştırılabilir bir düzenleme ne kadar arzu edilir? Berlinler böyle bir yasayı nasıl düşünüyor? IFH Köln Ticaret Enstitüsü tarafından yapılan bir tüketici araştırmasına göre, Almanya'daki katılımcıların yüzde 43'ü Shein ve Temu gibi çevrimiçi platformları kullanıyor. Bir önceki yıla kıyasla, Shein iki kattan fazla oldu.

Bir ruh hali elde etmek için – en azından Berlin'den – Alexanderplatz'a gittik. Primark, New York ve Uniqlo gibi hızlı moda dallarıyla çevrili koşuşturmanın ortasında, yoldan geçenlerden Almanya'da ultra hızlı modaya karşı olası bir yasa sorduk.

Hızlı moda sağlayıcıları Alexanderplatz: New York, Primark, aynı zamanda Uniqlo'da da mevcuttur.imago

“Bugün Shein sadece çok para için ucuz kumaş sunuyor,” diyor Paula ve gözlerini büktü. Genç Berliner, her ikisi de elinde alışveriş çantaları olan arkadaşı Tiffany ile meydanın kenarında duruyor. Hızlı moda onları düzenli olarak satın alın, kabul edin – çok farklı nedenlerle. “Hızlı bir şekilde güzel şeyler buluyorum,” diye açıklıyor Tiffany. Kız arkadaşı kabul ediyor, ancak H & M'den satın almayı tercih ettiğini ekliyor. Shein bilinçli olarak onlardan kaçın. Öte yandan Tiffany, Çin'den Çin'den düzenli olarak Çin'den sipariş verdi.

Buna göre Paula, Fransa'da planlanan yasayı bulur. Tiffany bölünmüş: “Elbette çocuk işçiliğine karşıyım. Ama dürüst olmak gerekirse, o kadar param yok. Shein yasak olsaydı, zor bulurdum.” Shein artık eskisi kadar ucuz değil, diye itiraf ediyor Paula. Arkadaşı birkaç gün önce 30 Euro için bir hırka emretti. Geçmişte, düşük fiyattan konuşabilmiş olabilirsiniz – “Bugün daha fazla ödeme yapıyorsunuz, ama yine de sadece ucuz kumaş al!”

Primark müşterisi Shein hakkında: “Oyunda çocuk işçiliği olduğunu biliyorum”

Janina ayrıca Shein'in artık eskisi kadar alaycı olmadığını doğruladı. Ama aynı zamanda yapmak istemiyor: “Başka bir yerde var olmayan kesimler ve boyutlar buluyorum” diye açıklıyor. Diğer dükkanlarda, genellikle sadece “standart şeyler” görür. Yanında arkadaşı kısaca düşünüyor ve kabul ediyor: “Bu çok daha ucuz.”

Elinde iki temel çanta tutan Michelle, “çok daha ucuz, her zaman moda ve daha uygun” olduğu için neredeyse moda almayı sevdiğini söylüyor. İkinci el dükkanlarından kanat bir seçenek değildir. “Sadece eski kıyafetler giyemiyorum, bundan çok rahatsız olurdum,” diye açıklıyor. Bununla birlikte, Fransa'daki yasayı memnuniyetle karşılıyor ve şöyle açıklıyor: “Asla Shein'den sipariş vermeyeceğim. Oyunda çocuk işçiliği olduğunu biliyorum.” Çoğu erkek gibi, Michelle'in arkadaşı konuyu içermeyi tercih etti.

Anonim kalmayı tercih eden bir başka genç kadın, zaten Shein'den sipariş verdiğini söylüyor – ama aynı zamanda ikinci el almayı seviyor. “Ayrıca Almanya'da çevre ve kötü çalışma koşulları nedeniyle böyle bir yasa istiyorum” diyor.

Alexanderplatz hakkındaki görüşler bölünmüştür. Bazıları hızlı moda ve kısımlar halinde süper hızlı moda – ve Shein ve diğerlerinden feragat hayal edemezken, diğerleri kesinlikle Fransız ilerlemesini destekliyor. Ve hatta, ara sıra ucuz moda şirketlerinden satın alsanız bile. Bununla birlikte, düşük fiyatların ve geniş bir seçimin cazibesinin birçokları için önemli argüman olmaya devam ettiği açıktır.