Yeni Apple TV dizisi gerçekliğe çok yakın

Beykozlu

New member
Aşağı, kirli, amansız – bu yeni hastane dizisi “Krank Berlin” nin kliniği. Ve bununla dizi gerçeklikten uzak değil.

Bir hastaneyi düşünürken akılda olan Saubermann görüntüsü: beyaz duvarlar, parlak linolyum unlar, çiçek beyaz paltolarındaki doktorlar ve hastalarını dudaklarında bir gülümseme ile koridorlardan iten hemşireler-acil durum odasına gitmeniz, istasyondaki arkadaşlarını ve akrabalarını ziyaret etmeniz veya “hasta Berlin” ekranda sıkıştığınızda tarihtir.

Ricardo Lange: Şüpheden önceden, sonunda şaşırttı

Zaten yayınlanmış olan ve açıkçası, görebildiğim şey beni alıp alamayacağına veya biraz sert ve klinik olarak tipik tıbbi serilerden biri olup olmadığına dair şüpheliydim. Ve sonunda hoş bir sürpriz oldum.

İşim nedeniyle bir müdahale hissi geliştireceğime hazırlandım. Profesyonel geçmişimle, her zaman tıbbi içeriğe sahip filmleri biraz farklı bir perspektiften görüyorum, serpilebilecek bir seyirciden başka gözlerle: Teknik olarak doğru gördüğüm şey mi? Ve elbette kısaltılmış ve bazen doğru sunulmayan birçok tıbbi süreç de var, bu şaşırtıcı değil, çünkü bu seri bir dokümantasyon değil ve aynı zamanda sağlık personeli için çıraklık iddiası değil. Hayır, dizi eğlendirmeli ve inanılmaz derecede iyi çalışıyor.

“Hasta Berlin” dizisi: Teknik olarak doğru gördüğünüz şey mi?

Serinin tasarımı modern, gürültülü ritimler ve hızlı görüntü değişikliği, seyircinin belirli bir aşırı uyarılmasını sağlar. Tam olarak bu uyaran taşıyor – neredeyse eğer – günlük tıbbi yaşamın ne kadar telaşlı olabileceğinin meslektenliğini aktarıyor. Çok fazla hasta çok az personelle tanıştığında nasıl görünebilir.

Bölüm 2. Aram Tefreshian ve Haley Louise Jones, “Surf Berlin” de, 26 Şubat 2025'ten Apple TV'de+Stephan Rabold/Apple TV+/DPA

Bununla birlikte, en büyük sürpriz: “Surf Berlin” de, benim gibi tıbbi personelin sadece yorgun gülümseyebileceği, herkesin geride bıraktığı tabular kırıldı.

Dikenli bir parti gecesinden sonra ilk bölümün başında görev için tamamen boşaltılmış gibi görünen travma cerrahı Ben var ve kısa bir süre sonra zehirlenmesinin ortasında, bir hastanın gerginlik pnömotoraks nedeniyle artık hava almadığını deneyimliyor. Tagnoy, bir ilaç çekmecesi açar, hazır bir şırınga alır – muhtemelen adrenalin – ve onu uyluğa atlar. Sanki bu zaten yeterince saçma değilmiş gibi, doğal olarak kaburgalardan bir kanülü insan akciğerlerine delerek ve böylece basınç rahatlamasını sağlayarak hastanın hayatını kurtarır. Bu yöntem tıbbi olarak çalışır, ancak bu arada yaptığınız hiçbir şey değil – özellikle çılgınca değil.

Birçoğu için inanılmaz görünen ya da bir kurgu olarak reddedilebilen şey aslında üzücü gerçektir. Sahne abartılı olsa bile: Kendim, hemşirelik personelinin bir geceden sonra kanda artık alkolle hizmet ettiğini ve serideki Ben gibi, diğer meslektaşlarının tekrar daha hızlı uyum sağlamak için bir infüzyon kokteyli hazırlayabileceğini deneyimledim.

Özellikle bu detaylardan serinin orijinal senaryosunun neler olduğunu bilen biri tarafından yazıldığını söyleyebilirsiniz: Samuel Jefferson eski bir acil doktor.

Yoğun bakım hemşiresi Ricardo Lange

Yoğun bakım hemşiresi Ricardo LangeMarkus Wächter/Berliner Zeitung

Sonraki bölümlerde, Ben'in uyuşturucu sorunu ortaya çıkıyor – bu da günlük hastane yaşamından üzücü bir gerçek. Tıp istismarı doktorlar ve hemşirelik personeli arasında yaygındır, Alman Tıp Derneği, Almanya'da yüzde yedi ila sekiz'in hayatta en az bir kez bağımlılıktan muzdarip olduğunu tahmin ediyor. Genel popülasyonda yüzde üç ila dört. Bu nedenle doktorlar iki ila üç kat daha sık karşılaştırıldığında bağımlılıklardan etkilenir. Tek başına uyku hapları, sağlık personeli için vardiya çalışması ve benzodiazepinler gibi yüksek bağımlılık potansiyeline sahip diğer ilaçlar nedeniyle uyku problemleri nedeniyle çok popülerdir. İlaç sahnesinde popüler ketamin bile çoğunlukla koğuşlarda serbestçe erişilebilir ve BTM kabininde kapatılamaz.

Aslında, bazı tipik klişeler, insanların zihninde perili olan insanlara da sunulmaktadır: Doktor, süpürge odasında kız kardeşle kaybolur. Ve evet, bu da doğru. Hala kimsenin oturmak istemediği eski kliniğimdeki istasyon doktorunun kanepesini hatırlıyorum çünkü efsaneye göre, bir ya da diğer nemli maceranın sahnesi olduğu söylendi.

Acil serviste- serinin linchpin- kaba bir ton vardır, personel eksikliği tüm köşelerde ve köşede hissedilebilir ve kahramanları, kişisel sorunlarıyla eşleştirilen, izleyicilerin testine koyar.

Acil servisi ön plana çıkaracak olan Dr. Parker, uzun süredir kurulmuş meslektaşları tarafından zorbalık yapıyor. Güven yok, tam çatışma. Zorbalık, gerçek hayatta profesyonel grubumuzda orantısız olarak temsil edilmektedir.

Empati eksikliği var çünkü hastanın acele o kadar büyük ki sağlık personelinin onlara bakmak için çok az zamanı var. Stres ve kendi kendine bakım eksikliği, birçoğunun birbirleriyle ve kendilerine emanet edilen hastalarla uğraşırken daha az empati artırabileceği anlamına gelir. Birlikte çok az, az saygı ve çok fazla dışkı dili var. Gerçekte, iletişim daha profesyoneldir ve aynı zamanda acil serviste çok daha fazla koordinelidir.

Bölüm 2. Şafak şengül in

Bölüm 2. Şafak Şengül “Krank Berlin” de, 26 Şubat 2025'ten Apple TV+'da.Stephan Rabold/Apple TV+/DPA

Serideki büyük ailelerin temsiline gelince, tüm ailenin bir akrabanın tedavi edilmesi gerektiğinde genellikle ortaya çıktığı bir gerçektir. Bu nedenle, devam eden şirketin rahatsız olduğu ve güvenlik hizmeti veya polisin bazen çağrılması gerektiği, çünkü “30 aile üyesi” hala acil serviste veya hatta yoğun bir bakım ünitesinin hassas bölgesinde kalamıyor. Bununla birlikte, bu genellikle insanların aktarması ve duyguları sık sık pişirmesi zordur.

Eleştiri: Doktorlar her şeyi yapabilir

Hastanenin harap karakteri ve “Surf Berlin” deki modası geçmiş teknoloji mükemmel bir şekilde yakalandı ve bazen bazı Berlin hastanelerinin durumunu yansıtıyordu. Ayrıca, yağmur yağdığında tavandan damlayan suyu yakalayan kovanın da olduğunu da biliyorum.

Ancak, seri için büyük bir eleştirim var: elbette, doktorlar her şeyi burada yapabilir. Beyaz tanrılar, bu sefer anti kahraman olarak gizlendi. Obstetriklerin yerini alan ve doğmamış olan gelişim aşamasını tam olarak bilen ve kısa bir süre sonra onlara yardım eden travma cerrahı Ben gibi. Genel olarak, bakım ihmal edilir – en azından ilk üç bölümde. Bu, halı altına döner, bu bakım günlük tıbbi yaşamın önemli ve vazgeçilmez bir parçasıdır.

Özetle şunu söyleyebilirim: Diziyi beğendim. Abartılı ve aşırı derecede iltihaplanmış olan hastanenin gerçek sorunları ve tabuları ve personeli alıyor ve izleyiciye diğer şeylerin yanı sıra bizimle nasıl “hasta” olabileceğine dair bir izlenim veriyor.

Dizi, modern bir doktor serisinin ihtiyaç duyduğu her şeye sahiptir. Ve çok şey kaplı olsa bile, her bölümde biraz gerçek olduğunu bulmalısınız – bazen istediğinizden daha fazla.