Yüzde 7 ücret artışı talebi

Beykozlu

New member
IG Metall, Alman metal ve elektrik endüstrisindeki yaklaşık 3,9 milyon çalışan için önemli ölçüde daha fazla para talep ediyor. Sendikanın Pazartesi günü Frankfurt'ta yaptığı duyuruda, sendikanın yönetim kurulunun, ısrarla yüksek olan fiyat seviyesini göz önünde bulundurarak, on iki ay boyunca ücretlere yüzde yedi oranında zam yapılmasını önerdiği belirtildi. Eğitim ödenekleri orantısız bir şekilde 170 avro artırılacak.

IG Metall patronu Christiane Benner, bireysel şirketlerin istikrarsız durumunu anladığını ifade etti. Ancak bu, bir bütün olarak sektörün sağlamlığını ve iyileşen ekonomik tahminleri gölgelememelidir.

Benner, “Toplu pazarlık politikamız güvenilirlik ve sorumlulukla karakterize edilir” dedi. IG Metall, talepleriyle bir orantı duygusu sergiliyor. “Ancak bireysel şirketlerdeki durumdan dolayı sektördeki tüm çalışanların mağdur olması gerekmiyor. Bizim için önemli olan şirketlerin gerçekleri ve çalışanlara saygıdır.”

IG Metall çalışanlar için daha yüksek ücret talep ediyor: Neden?

IG Metall yönetim kurulu, önemli ölçüde daha fazla para talebini sektördeki ekonomik duruma dayandırıyor. “Şirketlerin rahat bir sipariş birikimi var, çalışanların çok çalışması gerekiyor.” Sipariş defterleri şu anda normalden bir aydan fazla bir süredir dolu. Enflasyon oranı düşse bile kasadaki fiyat tabanı yüksek kalıyor.

Tavsiye henüz nihai talep değil. Bu konu önümüzdeki haftalarda bölgesel toplu pazarlık komitelerinde tartışılacak. IG Metall yönetim kurulu daha sonra Temmuz ayının başında ülke çapındaki nihai talebe karar verecek.

Araç yapımı ve makine mühendisliğini de içeren Alman endüstrisinin ana sektörlerindeki çalışanlara yönelik ücret anlaşmaları bu yılın 30 Eylül'ünde sona eriyor. IG Metall'e göre ilk müzakereler en geç 16 Eylül'de, yani barış yükümlülüğünün sona erdiği 28 Ekim'den en geç altı hafta önce gerçekleşecek. Uyarı grevleri ise 29 Ekim'den itibaren mümkün olacak.

Sıfır turdan sonra: Benner talebi reddetti

İşverenler, Almanya'daki gergin ekonomik durumun büyük ücret ve maaş artışlarına izin vermediğini savunuyor. Baden-Württemberg'deki işverenler geçtiğimiz günlerde ücretlerin dondurulması çağrısında bulundu. Yerel müzakereci Harald Marquardt bunu öncelikle birçok şirketin kötü ekonomik durumu ve kilit sanayi sektörlerinin gelecekte öncelikli olarak yurt dışına yatırım yapma tehlikesiyle gerekçelendirdi.

Etkili işveren derneği Südwestmetall'in başkan yardımcısı, “İşgücü maliyetlerindeki her artış bu nedenle şirketler için ek bir yük anlamına geliyor. Gelecekteki yatırımlar daha da zorlaşacak ve istihdam üzerindeki baskı artacak” dedi. IG Metall patronu Benner, dondurma talebini reddetti: Geçtiğimiz günlerde Süddeutsche Zeitung'a “Bu, çalışanların yüzüne atılmış bir tokattır” dedi.

Gesamtmetall üretimin yüzde üçten fazla azalmasını bekliyor

İşveren derneği Gesamtmetall geçtiğimiz günlerde metal ve elektrik endüstrisindeki sipariş ve üretim verilerine dikkat çekti ve yılın tamamında üretimde yüzde üçten fazla bir düşüş bekliyor. Federal İstatistik Ofisi'nin rakamlarına göre üretim bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 düştü. Gesamtmetall baş ekonomisti Lars Kroemer geçtiğimiz günlerde “M+E endüstrisindeki durgunluk ilk çeyrekte hız kesmeden devam etti” dedi.

Gelen siparişler de henüz dip noktasına ulaşmadı. İlk çeyrekte yeni siparişler bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,4 düştü. Metal ve elektrik sektöründeki beş şirketten ikisi artık sipariş eksikliğinden etkileniyor.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.