AfD'li sağcı Björn Höcke'nin Halle'deki davası: Duruşma günü böyle geçti

Beykozlu

New member
Björn Höcke'nin avukatları, duruşmanın ilk günü bölge mahkemesini dört saat boyunca başvurularla meşgul etti. Ancak bundan sonra savcılık, Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin aşırı sağcı olarak sınıflandırdığı ve partide yasaklı bir Nazi sloganı kullanan Thüringen AfD'nin eyalet liderine yönelik suçlamaları iki dakika içinde sunar. olaylar. Kendine güvenen Höcke, Perşembe günü Halle Adalet Merkezi'ndeki duruşmanın başlangıcında soğukkanlılığını sergilemeye çalıştı. Ancak yüzü bazen açıkça gergin görünüyor.

Höcke'nin savunması, asıl duruşma başlamadan önce duruşmanın tüm günlerinin dijital olarak kasete kaydedilmesini istedi. Mahkeme bunu reddetti ve avukatlar temyiz başvurusunda bulunmak istediğinde bu karara sadık kaldı. Naumburg Yüksek Bölge Mahkemesi şikayete ilişkin bir karar verene kadar yargılamanın ertelenmesini talep ettiler – ama boşuna.

Björn Höcke mahkeme salonuna girerken karşıdaki iki savcıya uzun uzun bakıyor. Başlangıçta yavaş olan müzakereyi ilgiyle takip ediyor, ancak duruşmanın ilk gününde her zaman emin değil gibi görünüyor. Höcke başlangıçta ifade vermiyor, yalnızca birkaç kişisel ayrıntı veriyor. Salı gününe kadar iddialarla ilgili yorum yapması beklenmiyor.

Savcılık, Anayasayı Koruma Dairesi'nin aşırı sağcı olarak tanımladığı AfD'li siyasetçiyi anayasaya aykırı ve terör örgütlerinin sembollerini kullanmakla suçladı. Höcke'nin AfD'nin birinci adayı olarak yarıştığı ve iktidara gelmek istediği Thüringen eyalet seçimlerine yaklaşık dört buçuk ay kala, Saksonya-Anhalt'taki süreç kamuoyunun yoğun ilgisini çekiyor.


Thüringen AfD'nin başkanı Björn Höcke, Halle bölge mahkemesinde avukatı Philip Müller'in (solda) yanında duruyor. Hendrik Schmidt/dpa

Tek olay bu değil: Çok sayıda suçlama var


Höcke'nin üç yıl önce Merseburg'daki bir AfD seçim kampanyası etkinliğinde Nasyonal Sosyalist parti NSDAP'nin sözde Sturmabteilung'unun (SA) yasaklı “Her şey Almanya için” sloganını kullandığı söyleniyor. Benzer bir vakada, halihazırda devam eden cezai işlemlere rağmen Aralık ayında Gera, Thüringen'de benzer açıklamalar yaptığı söyleniyor. Bu suçlama başlangıçta kesildi.

Halle'deki avukatları medyadaki “büyük bir önyargıyı” eleştirirken, kendisini suçlayanlar, AfD'deki siyasi kariyerinden önce Hessen'de uzun yıllar lise öğretmeni olarak tarih öğreten Höcke'nin, bu önyargının anlamını ve kökenini bildiğine inanıyor. slogan . Höcke duruşma öncesinde bunu yalanlamıştı. Geçtiğimiz hafta Thüringen CDU lideri Mario Voigt ile yaptığı televizyon düellosunda “Her şey Almanya için” ifadesini “ortak bir söz” olarak nitelendirdi.

Anayasal koruma görevlileri tarafından aşırı sağcı olarak etiketlenen Höcke, 1 Eylül'de Thüringen'de yapılacak seçimlerde AfD'nin oylarının çoğunluğunu almak istiyor ve hükümete ve başbakanlığa katılma iddiasını defalarca yineledi. bakan. Ancak AfD'nin potansiyel ortakları yok; Şu anda eyalet parlamentosunda temsil edilen tüm partiler koalisyonu reddediyor.

Thüringen'deki ankete göre AfD önde


Son aylarda Thüringen'de AfD yüzde 36'ya varan oy oranıyla önde giderken, onu CDU izliyor. Şu anda Başbakan Bodo Ramelow'un (Sol) kendi çoğunluğu olmadan iktidarda olan Sol Parti, SPD ve Yeşiller'den oluşan mevcut koalisyon için işler şu ana kadar kötü görünüyor.

Höcke, 2013'ten bu yana AfD eyalet birliğine ve 2014'ten bu yana da eyalet meclis grubuna liderlik ediyor. Kendisi, AfD'nin resmen kapatılmış sözde kanadının önde gelen isimlerinden biriydi. Anayasayı Koruma Dairesi'ne göre aşırı sağcı ağ hâlâ varlığını sürdürüyor ve Höcke hâlâ Thüringen'in iplerini elinde tutuyor.

Halle'deki duruşmanın Höcke'nin geleneksel seçmenlerine herhangi bir zarar vermesi pek mümkün görünmüyor. Sosyolog ve aşırıcılık araştırmacısı Johannes Kiess, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, destekçilerinin “mahkum olsun ya da olmasın, demokratik kurumların ona karşı kötü bir rol oynamak istediğine inandıkları için onun arkasında durduğunu” söyledi. Ayrıca Höcke medyanın ilgisini çekiyor ve kendisini mahkemeye çıkarılacak biri olarak gösterebiliyor.

Höcke TV düellosu sırasında masumiyetini protesto etti


Bununla birlikte, siyasi kariyeri açısından sonuçları tamamen göz ardı edilemez. Bir mahkeme sözcüsünün söylediği gibi, en az altı ay hapis cezasına çarptırılması durumunda, bölge mahkemesi “kendisini görev yapma, oy kullanma ve aday olma hakkından mahrum bırakabilir”.

Höcke, Gera'nın Voigt'le yaptığı televizyon düellosunda ortaya çıkmasıyla ilgili olarak “bu saçmalığa”, “Almanya hakkında her türlü bayağı ve iftiracı şeyler söyleyebileceğinize” dikkat çekmek istediğini, ancak “bir vatansever olarak” talep ederseniz iddia etmişti. ’, ‘Bu ülke için her şeyimi vermek’ mahkemede.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.
 
Üst