Aruz ölçüsüyle yazılan halk şiiri nazım biçimleri nelerdir ?

Sude

New member
[color=]Aruz Ölçüsüyle Yazılan Halk Şiiri Nazım Biçimleri[/color]

Halk şiiri denince akla çoğu zaman sade bir dil, ritmi kulakta kendiliğinden yürüyen hece ölçüsü ve sazın telinde akıp giden bir duygu dünyası gelir. Yani öyle “bir nefeste söylenir, iki nefeste dert olunur” türünden bir şiir evreni… Fakat edebiyat dediğimiz şey, düz çizgiyle yürümeyi pek sevmez; araya bazen beklenmedik kıvrımlar, bazen de “ben de buradayım” diyen farklı ölçüler girer. İşte aruz ölçüsü de bu kıvrımlardan biridir.

Halk şiiriyle aruzun kesişmesi ilk bakışta biraz “yanlış otobüse binmiş yolcu” hissi verebilir. Ama Türk edebiyatında özellikle âşık geleneğinin bazı kollarında, Divan edebiyatının etkisiyle aruz ölçüsüne yaslanan nazım biçimleri de ortaya çıkmıştır. Yani sazı eline alan âşık, bir yandan köy kahvesinin tozunu anlatırken bir yandan da Farsça kökenli bir ritmin içinde sözünü tartmaya başlamıştır. Sonuç: Hem halk ruhu hem divan terbiyesi taşıyan melez ama oldukça ilginç bir şiir dünyası.

[color=]Halk Şiirinde Aruzun Yeri: “Hece Rahat, Aruz Ciddi” Dengesi[/color]

Halk şiirinin omurgası hece ölçüsüdür; bu bilinen bir gerçek. Çünkü hece, konuşma diline yakınlığıyla âşığın elinde adeta doğal bir ritim aracı gibidir. Fakat bazı dönemlerde özellikle eğitimli âşıklar ya da medrese görmüş saz şairleri, aruz ölçüsüne de yönelmiştir. Bunun sebebi bazen sanat gösterisi, bazen divan edebiyatına öykünme, bazen de “ustalar ne yapmış bir görelim” merakıdır.

Aruz, bildiğimiz gibi uzun-kısa hece düzenine dayanır ve Türkçeye uygulanması heceye göre daha “titiz” bir iştir. Halk şiirinde bu titizliği görmek, pazarda takım elbiseyle dolaşan birini görmek gibi biraz dikkat çekicidir. Ama imkânsız değildir.

İşte bu noktada âşık edebiyatında aruzla yazılan bazı nazım biçimleri devreye girer. En bilinen ve en net örnek ise Divanî’dir.

[color=]Divanî: Halk Şiirinde Aruzun En Net Temsilcisi[/color]

Divanî, âşık edebiyatında aruz ölçüsüyle yazılan en belirgin nazım biçimlerinden biridir. İsmi bile zaten “ben biraz farklıyım” der gibi durur. Divanîler genellikle gazel tarzına yaklaşan bir yapı gösterir; ancak halk şairinin dili ve söyleyiş biçimi tamamen kaybolmaz. Yani ortada ne tamamen divan şiiri vardır ne de tamamen halk şiiri… İkisi arasında kendine özgü bir “orta hat oyuncusu” gibi durur.

Divanîlerde kullanılan aruz kalıpları genellikle gazel ve kaside geleneğinden gelir. Fakat âşık, bu kalıpları alıp kendi dünyasına uyarlar. Sonuçta ortaya hem ölçülü hem de zaman zaman şaşırtıcı derecede samimi bir anlatım çıkar.

Burada ilginç olan şey şudur: Halk şiirinin doğal rahatlığıyla aruzun disiplinli yapısı yan yana geldiğinde, şiir bazen “ben bu iki dünyanın ortasında biraz sıkıştım ama yine de güzelim” havası taşır. Okuyan da bunu hisseder. Bir yanda aşk, gurbet, hasret; diğer yanda sıkı bir vezin kontrolü… Sanki duygular kravat takmış gibidir ama yine de içten konuşur.

Divanîlerin önemli bir özelliği de çoğu zaman saz eşliğinde söylenebilmesidir. Yani aruz ölçüsü sadece yazıya değil, sese de taşınmıştır. Bu da halk şiirinin esnekliğini gösterir.

[color=]Selis ve Kalenderî: Kaynaklara Göre Değişen Sınırlar[/color]

Aruz ölçüsüyle ilişkilendirilen halk şiiri biçimleri arasında Divanî kadar net olmasa da bazı başka türler de anılır. Bunların başında Selis ve Kalenderî gelir. Ancak burada küçük bir uyarı gerekir: Edebiyat araştırmalarında bu türlerin sınıflandırılması her zaman tam bir fikir birliği içermez. Yani aynı şiir için bir kaynak “hece” derken diğeri “aruz etkili” diyebilir. Bu da edebiyatın “ben sabit değilim” tavrının güzel bir örneğidir.

Kalenderî, genellikle serbest ruhlu, kuralları biraz gevşetilmiş ve yer yer aruz kalıplarına yaklaşan yapısıyla dikkat çeker. İsmi bile zaten bir “bağımsız karakter” çağrışımı yapar. Kalenderî şiirlerde anlam, biçimden tamamen kopmaz ama biçim de anlamı fazla sıkboğaz etmez. Bir tür edebi denge yürüyüşü gibidir.

Selis ise bazı kaynaklarda aruz vezniyle yazıldığı belirtilen, daha ritmik ve düzenli bir yapı olarak değerlendirilir. Ancak burada da ortak nokta şudur: Selis ve Kalenderî, Divanî kadar net sınırlarla çizilmiş değildir. Daha çok geçiş alanında duran, halk şiiriyle divan şiiri arasında gidip gelen formlar olarak düşünülür.

Bu türlerin ortak özelliği, âşığın hem geleneksel halk söyleyişini koruması hem de aruzun estetik disiplinine yaklaşma çabasıdır. Yani bir bakıma “iki ustadan aynı anda ders alma” durumu söz konusudur.

[color=]Aruzun Halk Şiirindeki İşlevi: Gösteriş Değil, Etkileşim[/color]

Aruz ölçüsünün halk şiirine girişi aslında bir “yer değiştirme” değil, bir “etkileşim” meselesidir. Âşık, sadece kendi köyünün diliyle yetinmek istemediğinde veya daha geniş bir edebi çevreyle bağ kurmak istediğinde aruza yönelmiştir.

Bu yöneliş bazen bir sanat iddiası taşır, bazen de sadece “usta bir şiir duydum, ben de deneyeyim” merakıyla başlar. Sonuç ne olursa olsun, ortaya çıkan eserler halk şiirinin sınırlarını genişletmiştir. Çünkü edebiyat dediğimiz şey, sınırları çizmekten çok onları esnetme işidir.

Aruzla yazılan halk şiiri örnekleri, aynı zamanda Türk edebiyatının çift kanatlı yapısını da gösterir. Bir kanatta halkın dili, diğerinde klasik estetik… İkisi bir araya geldiğinde ortaya zaman zaman pürüzlü ama çoğu zaman etkileyici bir ses çıkar.

[color=]Genel Değerlendirme: İki Dünyanın Aynı Dizelerde Buluşması[/color]

Aruz ölçüsüyle yazılan halk şiiri nazım biçimleri, aslında edebiyatın “tek tip olma” zorunluluğu olmadığını gösteren güzel örneklerdir. Divanî başta olmak üzere Selis ve Kalenderî gibi formlar, halk şiirinin sadece heceye sıkışmadığını, gerektiğinde daha karmaşık ritimlere de uyum sağlayabildiğini ortaya koyar.

Bu şiirlerde dikkat çeken şey teknik ustalık kadar, iki ayrı kültürel damarın aynı metinde buluşabilmesidir. Bir yanda halkın günlük dili, diğer yanda aruzun ince ayarı… Biri daha içten, diğeri daha disiplinli; ama ikisi bir araya geldiğinde ortaya hem düşünsel hem estetik bir zenginlik çıkar.

Sonuç olarak aruz ölçüsü, halk şiirinde ana yol değildir belki ama yan sokakları oldukça ilginçtir. O sokaklarda yürüyen âşıklar da bize edebiyatın ne kadar esnek, ne kadar çok katmanlı olabileceğini sessizce hatırlatır.