Başbakan Miçotakis’in partisi ezici zaferini kutluyor

Beykozlu

New member
Ev
Haberler
Yunanistan’da seçim: Başbakan Miçotakis’in partisi ezici zaferini kutluyor

Pazar akşamı yaptığı açıklamada, dört yıldır iktidarda olan muhafazakar parti Yeni Dimokratia’nın (ND) oyların yaklaşık yüzde 41’ini aldığını söyledi.


05/21/2023 | 21.05.2023 – 19:09 tarihinde güncellendi


Başbakan Vekili Kyriakos Miçotakis oyunu kullanıyor.Ane Sürümü/İmago


Yunanistan’da, muhafazakar iktidar partisi Nea Dimokratia Pazar günü yapılan parlamento seçimlerini açık bir şekilde kazandı. Hatta Başbakan Kyriakos Miçotakis’in partisi, dört yıl önceki seçimlere kıyasla önemli ölçüde büyüdü. İçişleri Bakanlığı, oyların yarısını yüzde 41 (2019: yüzde 39,9) civarında saydıktan sonra akşam onları gördü.

Ancak yeni seçim yasası nedeniyle Miçotakis’in Atina’da hükümet kurup kurmayacağı şüpheli. Koalisyon kuramazsa -ya da yine de tek başına yönetmek isterse- Yunanlılar Temmuz ayında yeniden oy kullanmak zorunda kalacak.

Sol parti Syriza ağır kayıplar verdi


Eski Başbakan Alexis Tsipras’ın solcu Syriza partisi ağır kayıpları kabul etmek zorunda kaldı: Yüzde 20 civarında oy alarak en güçlü muhalefet partisi olmaya devam etmesine rağmen yüzde ondan fazla kayıp verdi. Üçüncü en güçlü güç, yaklaşık yüzde 12 (2019: yüzde 8,1) ile sosyal demokrat PASOK oldu.

Komünistler ayrıca yüzde 3 engelini yüzde 6,8 ile ve sağcı popülist Elliniki Lysi yüzde 4,5 ile atlamayı başardılar. Eski Maliye Bakanı Giannis Varoufakis liderliğindeki Sol Parti Mera25 yüzde 2,4 ve aşırı muhafazakar Niki yüzde 2,9 oyla titremek zorunda kaldı.

Yön için acı mücadele: Yunanistan parlamento seçimleri yapıyor

Yön için acı mücadele: Yunanistan parlamento seçimleri yapıyor
  • hisseler
Zor ortak arayışı: Miçotakis yeni seçimlere bahse girecek mi?


Miçotakis’in koalisyon ortakları arasında fazla seçeneği yok. Syriza ile bir ittifak söz konusu değil – özellikle de Tsipras seçim kampanyasını Yeni Demokrasi’ye karşı bir program olarak tasarladığı ve hükümet başkanına sövüp saydığı için. Solcu ve sağcı popülistlerle ittifaklar da bir o kadar olası değil – matematiksel olarak bile muhtemelen yeterli değil. Yalnızca Sosyal Demokratlar ortak olarak değerlendirilebilir. Ancak patronları Nikos Androulakis şimdiye kadar bir koalisyon ihtimalini reddetti.

Miçotakis muhtemelen yaklaşık 10,5 milyon nüfuslu AB ve NATO ülkesinde bir ortak bile aramıyor, bunun yerine yeni seçimlere güveniyor. İçişleri Bakanı Makis Voridis, Skai TV kanalına yaptığı açıklamada, “Seçim sonucu, halkın Miçotakis’e tek başına yönetmeye devam etmesi için açık bir yetki vermesidir.” dedi. Her halükarda Miçotakis, seçim kampanyası sırasında her zaman yeniden tek başına yönetmek istediğini vurguladı. “Koalisyon müzakerelerine birdenbire ‘evet’ derse komik olur.”

Muhafazakarlar, seçim yasasındaki bir özellikten yararlanabilir


Muhafazakarlar, Yunan seçim yasasının bir özelliği nedeniyle bir sonraki seçimden sonra tek başına iktidar olma şansına sahipler. Mevcut seçimde, basit orantılı temsil uygulandı: matematiksel olarak, bir veya daha fazla partinin yönetebilmek için oyların yüzde 48’ini toplaması gerekiyor. Öte yandan, bir sonraki seçimlerde en güçlü parti otomatik olarak parlamentoda en az 20 ek sandalye alacak – bu muhtemelen Yeni Dimokratia’nın yeniden tek başına iktidar olacağı anlamına gelir.

Syriza’da, ilk rakamların açıklanmasının ardından moral bozuktu. Sol, refah devletinde muazzam bir artışla oy için kampanya yürüttü, emekli maaşlarını ve asgari ücreti artırmak ve ekonomiyi daha ağır bir şekilde vergilendirmek istedi. Öte yandan Miçotakis, son on yılda yaşanan ciddi mali krizin ardından ülkede daha fazla istikrar sağlanmasını savundu. Seçmen katılımı düşüktü: Hak sahibi olanların yalnızca yaklaşık yüzde 58’i fiilen oy kullandı.

bilgi kutusu resmi
 
Üst