Çin Özel Temsilcisi Li Hui Berlin’de

Beykozlu

New member
Ev
Haberler
Çin Özel Temsilcisi Li Hui Berlin’de

Ziyaret, Avrupa turunun bir parçası. Pekin’den gelen bilgilere göre Li Hui’nin Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapması bekleniyor.


Çin’in özel temsilcisi Li HuiITAR-TASS/resim


Çin’in Ukrayna özel elçisi Li Hui Çarşamba günü Berlin’de görüşmelerde bulundu. Bakanlık Twitter’da yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Andreas Michaelis tarafından Dışişleri Bakanlığı’nda kabul edildi. Görüşme, Li’nin Avrupa gezisi kapsamında gerçekleşti. Ondan önce Ukrayna, Polonya ve Fransa’da bulundu. Pekin’e göre gezinin amacı Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapmak.

Geçen Çarşamba günü, Çin özel elçisi Li, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün önemini vurgulayan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile Kiev’de bir araya geldi. Ancak Perşembe günü Pekin’den alınan bilgilere göre, ziyaretinden sonra bile Li, “krizi çözmek için her derde deva bir çare” görmedi.

Dışişleri Bakanı Andreas Michaelis bugün Çin’in Ukrayna özel temsilcisi Li Hui’yi Dışişleri Bakanlığı’nda kabul etti. Görüşme, Li Hui’nin Avrupa gezisi kapsamında gerçekleşti. Bundan önce Ukrayna, Polonya ve Fransa’daki istasyonlar geldi. pic.twitter.com/bSwZ2uxqib

— Federal Dışişleri Bakanlığı (@AuswaertigesAmt) 24 Mayıs 2023
Çin, kendi açıklamalarına göre Ukrayna ihtilafında tarafsız bir pozisyon ve “siyasi çözüm” benimsemeye çalışıyor. Şubat ayında Çin, Ukrayna ihtilafını çözmek için belirsizliğini koruyan on iki maddelik bir plan sundu.

Li Hui Berlin’de: Çin’in barış girişimi Batı’da eleştirel olarak görülüyor


Hem Çin’in Ukrayna savaşındaki arabuluculuk çabaları hem de özel elçi Li’nin kişisel rolü Batı’da şüpheyle karşılanıyor: Li, 2009’dan 2019’a kadar Çin’in Rusya büyükelçisiydi ve 2019’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ülkesinin dostluk madalyasıyla ödüllendirildi. Li, Almanya’dan sonra diplomatik görevi için Rusya’yı da ziyaret etmek istedi.

Nisan ayının sonunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı savaşının başlamasından bu yana ilk kez telefon görüşmesi yaptı. Kremlin patronu Putin ile iyi ilişkiler sürdüren Pekin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını henüz kınamadı.

bilgi kutusu resmi
 
Üst