En ünlü fotoğrafları çekti, bugün neden unutuldu?

Beykozlu

New member
Haziran 1991'de Berlin'in eski belediye başkanı Walter Momper, 22 Haziran'da bilinmeyen asker anısına SPD parti yöneticisi adına bir çelenk koymak için 15 üyeli bir heyetle Moskova'ya gitti ve böylece Alman Wehrmacht'ın Sovyetler Birliği'ne karşı saldırısını andı. Nazijargon Şirketi Barbarossa.

Moskova ziyaretimizin çeşitli kültürel programı da son gün beş savaş fotoğrafçısı ile bir toplantı sundu. Katılım yayınlandı. Dört yaşlı erkek ve bir kadın yarım daire içinde oturuyordu. İsimlerin bana hiçbir şey söylemedi. Ön taraftaki savaş fotoğrafçıları olarak görevlerini anlattılar.

Bunlardan biri ceketini çıkaran tek kişi oldu ve beyaz kafa gömleği bana bu anlarda bir barış sembolü ilişkisini gösterdi. Adam çok canlı görünüyordu ve konuşmanın en büyük oranını oynadı. Diğer katılımcılar onu bir tür konuşmacı olarak kabul ediyor gibiydi.

Konuşmanın sonunda, kibarca iki yüz metre uzaklıktaki Gazeteci Derneği binasına gitmemiz, orada bir bardak içmemiz ve ilgili fotoğrafçılardan birinin küçük bir sergisine bakmamız istendi. Sergi, beyaz gömleği giyen fotoğrafçının fotoğraflarını gösterdi. Sergi odasına girdik ve şimşek gibi vuruldum.

Duvarlara asıldı, çerçevesiz, büyük ölçekli, kartona yapıştırılmış, 20. yüzyılın Alman ve Rus tarihinin en önemli tarihi fotoğraflarından bazıları: Reichstag'daki Sovyet bayrağı. Nürnberg süreçlerinde göring ve suç ortağı. Potsdam Konferansı'nda Stalin, Truman ve Churchill. Aralarında iyi bilinen bir savaş durumlarını nasıl alacağımı bilmiyorum: askerler, savaş gemileri, uçak. Bireysel fotoğraflara geçici bir bakış bile, güçlü bir ifade ifadesi ile resimsel kompozisyonların şampiyonluğunu gösterdi.

Bir genç olarak, bir tarih kitapındaki bayrak fotoğrafını ilk kez görmüştüm. Fotoğraf, tarihi bağlantıyı bilmeden beni ezberlemişti, ne zaman ve nerede çekildiğini de bilmiyordum, ne de fotoğrafçının çağrıldığını da bilmiyordum.

Ve tüm bu kayıtları alan fotoğrafçı şimdi tam önümdeydi ve gülümsedi. Adı: Jewgeni Chaldej. Arkadaşlar edindik ve Almanya'daki Berlin duvarının düşmesinden sonra Batı'da ilk bir sergi düzenledik. Daha fazla sergi ve kitap yayınları izledi. Ekim 1997'de ölümünden önce Berlin'de açtığı son sergi Willy-Brandt-Haus'taydı. Evin kültür müdürü Bayan Gisela Kayser, Amerikalı fotoğrafçı Toni Vaccaro ile birlikte Jewgeni Chaldej'in fotoğraflarının bir sergisini düzenledi. Her iki fotoğrafçı da derhal ortak bir sergiyi kabul etti ve çok sayıda izleyicinin önündeki açılışta kendilerini sıcak bir şekilde selamladı.

Chaldej, işini ve kişiliğini takdir eden gençlerle Berlin ve Almanya'da geçirdiği zamandan zevk aldı. Bir baston kullandı ve kalın gözlüklü gözlükler giydi çünkü hiçbir şey göremedi. İçme gücü, komik fıkraları gibi hızla konuştu. Chamissoplatz arkadaşları da dahil olmak üzere daha büyük turlarda festivaller ve yiyecekler düzenledik.

Jewgeni Chaldej eski bir Rus geleneği hakkında

Her seyahatten önce, Chaldej ceketini giydi, şapkasını koydu ve sonra bir kelime konuşmadan bir iki dakika kanepeye oyuldu. Sonunda şöyle dedi: “Bu eski bir Rus geleneği, şimdi gidiyoruz.” Ön kapıdan çıktık ve yağmur yağdı. Chaldej: “Ahh, iyi yağmur.”

Chaldej, Moskova'nın kenarında tek odalı bir dairede yaşıyordu. O zaman emekli maaşı 80 Dm idi. Lisans satışları sayesinde, ajans ortağım Heinz Krimmer ile bir yıllık Chaldej'den sonra ciddi bir şekilde dolu olan ajans ortağı Heinz Krimmer ile on bin DM teslim edebildim. İlk dileği, artık fotoğraf çekmese bile, bir kamera satın almak için Potsdamerstrasse'deki Fotohaus Klinke'ye sürülmekti. 1945'te yok edilen Berlin'de kaldığı süre boyunca Fotohaus Klinke'yi fotoğrafladı. Orada savaş çekimleri için fotoğrafik materyal aradı.

Dükkana girdik ve her zaman bir Leica ile fotoğraf çeken Chaldej, tam aksesuarlara sahip bir Rollai Flex kamera seçti, toplam sekiz bin DM. Kesinlikle fotoğraf çekmeyeceği bu kamera için neden neredeyse tüm ücretini harcadığı sorulduğunda, “Asla böyle bir kameram yoktu, asla karşılayamadım. Ayrıca, eşim öldü, kamerayı yanımda, yatak.”

Chaldej kendini bir sanatçı veya sanatsal fotoğrafçı olarak görmedi. İşi hakkında soruldu: Fotoğraf muhabiri. Bu arada, yazarın hiçbir zaman sanatsal olarak görünmeyi amaçlamasa bile, bir muhabirin çalışmasının oldukça değerli olduğunu biliyoruz.

Bir fotoğrafçı olarak Stalin yönetimindeki sansür ve propagandaya rağmen, insanlığın kolektif anısının bir parçası olan bir fotoğrafçı olarak başarılı oldu. Savaş fotoğrafçısı Jewgeni Chaldej'e yüzyılın fotoğrafçısı ve fotoğrafları Chaldej'in orijinal fotoğraflarından 10 kat daha pahalı olan Amerikan savaş fotoğrafçısı Robert Capa da deniyor. Bu nedenle, Chaldej'in bir bardak votka ile ifade ettiği yorum dikkat çekicidir. “Ernst, ikimiz de şimdi Hollywood'daki bir havuzda güneşte uzanabilir ve o zaman bize güzel kadınlara hizmet eden bol miktarda içki sipariş edebiliriz. Ama ben Amerikalı bir fotoğrafçı değilim, maalesef sadece Rusçıyım.”

Otuz orijinal fotoğraf yayınlandı

Bu nedenle, Berlin Galerisi sahibi Klaus Memmert'in Schlütstrasse 70'deki odalarında özenle hazırlanmış ve iyi bir sergi ile otuz orijinal fotoğrafla küçük bir genel bakış göstermesi çok sevindirici. Birkaç gün sonra, cevabın çok olumlu olduğunu bildirdi. Birçok genç, çok ilgilenen insanlar tarihsel olarak önemli çalışmaya daha yakından bakmaya başlar. Ancak yabancı ziyaretçiler de galerisine, İtalyanlara, İsviçreli, Ukraynalılara ve Ruslara hedefli bir şekilde geliyorlar. Fotoğraflar ılımlı fiyatlarla sunulmaktadır. İtalyan ziyaretçisi Francesco Rossi şunları soruyor: “Bu önemli fotoğraflar neden bir Berlin müzesinde asılmıyor?”

Goldberg'deki serginin farklı bir karakteri var. Sergi kavramından sorumlu fotoğrafçı Gerhard Stromberg, örneğin bayrak fotoğrafını göstermek için değildi. “Savaşa nasıl olduğunu göstermek istiyorum. Ve kimse bunu Jewgeni Chaldej'den daha iyi yapamaz. İnsanlar savaşın ne anlama geldiğini görmeli, yani ölü, yaralı, acı, sefalet.” Sonra gitti ve hemen istediği resimleri seçti. Ona özgür bir el verdim çünkü konseptiyle aynı fikirdeydim.

Goldberg'de mükemmel bir grafik uygulaması, Chaldej resimlerinin tarihi bir Haberin Detaylarıı ve hoş bir fiyata sahip 100 adet küçük bir baskı var. Jewgeni Chaldej'in şu anki yayını. Goldberg parlıyor.

Sergiler:

Berlin

Galerie Beyond.

Avrupa'daki savaşın sonunun 80. yıldönümünde ve Almanya'yı Nazi yönetiminden kurtarmak için sergi.

Sovyet Savaşı fotoğrafçısı Jewgeni Chaldej

Yer: Galerie Beyond.Reality. 30 Mayıs 2025'e kadar. Çarşamba – Cuma 13:00 – 18:00
Schlütstraße 70, 10625 Berlin Charlottenburg. Tel. 0171 1429051 Randevu ile.

Ernst Volland, 15 Mayıs'ta saat 18: 00'de Jewgeni Chaldej ile karşılaşmalarını rapor ediyor ve fotoğrafçı hakkında yayınlanmamış bir biyografik makaleden okuyor.

Goldberg.

Goldbergkunst Ev Lange Strasse 76

17 Mayıs 2025'te sergi 19399'da saat 18: 00'de Goldberg: “Ölü Kadın Am Halleschen Ufer”, Jewgeni Chaldej. Savaş Fotoğrafları

Sergi 15 Haziran 2025'e kadar devam ediyor ve Pazar ve Pazar günleri 2-17 arası açık. Anlaşmalarla da ziyaret edin. Tel. 038736 819291

Weimar

Şehir Müzesi Weimar

Eylül 2025 ortasına kadar Karl-Liebknecht Strasse 5, 99423 Weimar