Koca: “Erken çıksaydı, 33 milyon avro ceza ödemezdik”

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
MKE Ankaragücü Kulübü Lideri Faruk Koca, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanununun yürürlüğe girmesinin fazlaca gerçek bir karar olduğunu belirterek, “Bunu, bedel ödemiş bir kulüp lideri olarak söylüyorum. Spor yasası daha önce çıkmış olsaydı, 33 milyon 750 bin avro ceza ödemeyecektik.” dedi.
Faruk Koca, yeni spor yasasının kıymetine dikkati çekerek, “Ben spor yasasının çıkış sebebinin hakikat olduğuna inanıyorum. Eksiklikleri olabilir, yönetmeliklerle düzelir. Pratikte eksiklikler hissedilince, değişiklikler yapılabilir. Yasanın çıkış niçini gerçek. Bunu, bedel ödemiş bir kulüp lideri olarak söylüyorum. Spor yasası daha evvelde çıkmış olsaydı, 33 milyon 750 bin avro ceza ödemeyecektik. Geçmiş yanılgıların bedelini ben ödüyorum. bu biçimde olmaz. Kimse, kulüpler üzerinden futbol fantezisi yapma hakkına sahip değildir. Herkes attığı imzanın sorumluluğunu almalı.” sözlerini kullandı.
“Seçilirse Mehmet Büyükekşi’nin katkı sağlayacağına inanıyorum”
Faruk Koca, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) 16 Haziran’da yapılacak olağan genel konseyinde başkanlığa aday olan Mehmet Büyükekşi’ye dayanak verdi.
Mehmet Büyükekşi’nin Kulüpler Birliği Vakfında bir sunum yaptığını hatırlatan Koca, şunları kaydetti:
“Maalesef biz, bir insanın sağlayacağı katkıdan fazla, ön yargılarla ona bakıyoruz. Mehmet Büyükekşi, Türk kamuoyunun bildiği, kendi şirketlerinde muvaffakiyet elde etmiş bir isim. Geçmişine baktığımızda nitekim unvanı çok yüksek. Bulunduğu kurumlarda önemli katkıları olmuş. Gaziantep’te kulüp başkanlığı da yaptı. Ben hiç ön yargıyla bakmıyorum. Aslında isme de bakmam, ben prensiplere ve kurallara bakarım. Kendisi sunum yaptığında da niyetlerimi aktardım. Şayet seçilirse Mehmet Büyükekşi’nin katkı sağlayacağına inanıyorum. Yalnız tek bir liderle olmaz, her insanın Türk futbolunun marka bedeli için katkı sağlaması lazım.”
Türk futbolunun epey makûs bir noktada olduğunu vurgulayan sarı-lacivertli kulübün lideri, “Türk futbolunun fotoğrafı düzgün değil. Hepimiz bunda sorumluyuz. Bunun tespitini yapıp artı bedel oluşturacak adımlar atmamız lazım. Futbolda taban kalmazsa eleştirecek bile kimseyi bulamayacağız. Yayıncı kuruluşlar marka bedelinden dolayı kâfi katkı vermiyor. Üç yıl öncesine bakılırsa 4’te 1 fiyat teklifi var. El birliğiyle, tüm hesapları, çekişmeleri bir kenara bırakıp Türk futbolunu hak ettiği yere taşımalıyız.” diye konuştu.
Yabancı futbolcu sayısında daima yapılan değişiklikleri de hakikat bulmadığını söz eden Koca, “Ben tüm grupların, fazla sayıda yerli oyuncuyla oynamasından yanayım. 20-25 yıldır futbolumuz geriye gidiyor. 20 yıl evvel almamız gereken önlemleri alamadığımız için külfetli durumdayız. Harika Lig’de oynatacak Türk futbolcu yok neredeyse. Geçen dönem 14 yabancı takımda olup 8 yabancı oynatabiliyordunuz. Bunu da gerçek bulmuyorum. Sayıyı azaltalım 10-11 olsun ancak aldığımız her oyuncu da oynasın. Federasyon uzun vadeli bir planla geleceğe hazırlanmalı. Bugün aldığımız yabancıları oynatmalıyız fakat kesin kurallarla 5-10 yılın yapılanması ortaya koyulmalı. Yabancı sayısı bu biçimde devam ederse birfazlaca kulüp oyuncu bulamayacak.” değerlendirmesinde bulundu.
MKE Ankaragücü olağanüstü genel konseye gidiyor
Faruk Koca, yeni spor yasası niçiniyle tüzükte tadilat yapmak ve idare heyetinde birtakım değişiklilere gitmek ismine bir ay içerisinde kulübü olağanüstü genel şuraya götüreceklerini deklare etti.
Sarı-lacivertli kulübün lideri, kelamlarına şu biçimde devam etti:
“Yeni spor maddesinden dolayı zarurî olarak kimi düzenlemeler yapılmalı. Yalnızca Ankaragücü değil bütün kulüpler olağanüstü kongreye gitmek zorunda kalabilir. Bu yüzden bir ay içerisinde genel konsey sonucu alacağız. Ankaragücü’nün tüzüğüyle ilgili kulüp lehine olacak kimi değişiklikler yapacağız, idare surasıyla ilgili değişiklikler olacak. Ay sonu ya da temmuz başında kongre yapmayı düşünüyoruz. Kulübün yürüyebilmesi açısından, yeni bir vizyon, yeni bir idare, yasanın gerektirdiği zorunlulukla da tüzük değişikliği yapmalıyız. Ankaragücü’nün geleceğini daha da aydınlatmak için yeni adımlar atacağız. Şahıslara bağlı değil kurallara bağlı bir sistem getirmek istiyoruz.”
19 Mayıs muştusunu hatırlattı
Faruk Koca, şampiyonluk kutlamasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 19 Mayıs Stadı’nın imaliyle ilgili verdiği muştuyu hatırlatarak, yeni bilgiler aktardı.
Kutlamaları farkındalık için 19 Mayıs Stadı’nın tabanında yaptıklarını hatırlatan Koca, kelamlarını şu biçimde tamamladı::
“19 Mayıs Stadı, Ankaragücü’nün spor mabedidir. Camiayı tekrar orada buluşturduk. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Beyefendi de stadın muştusunu verdi. Aldığımız bilgiler, stadın ihalesinin tamamlandığı istikametinde. Yakın vakitte da temeli atılacak. Tarih kesinleşmedi fakat aldığım bilgiler bu tarafta. Cumhurbaşkanımızın, Bakanlar Heyetinde bunu lisana getirdiğini biliyorum. Türkiye’de yapılacak en kaliteli ve nitelikli stat, Ankara’da olacak. Ankaragücü Kulübü olarak 19 Mayıs’ın acilen ve en kaliteli biçimde yapılmasına öncülük edeceğiz. Topluluğumuzu en kısa müddette bu statta buluşturacağız. Bu buluşma da Ankaragücü’nün umarım tepelere oynadığı günlere denk gelir. Topluluğumuz müsterih olsun, hem tesisler hem grubun geleceği açısından bizim bulunduğumuz idare epey önemli özveride bulunuyor. Fatih Mert başkanlığındaki idarede de vardım. Çok problemli bir müddetç geçirdik, kulüp sportif ve mali olarak amatöre gidecekti. Fatih Bey’in idaresi hayli yıprandı. O günden atılan temeller ve uğraşlar meyvesini vermeye başladı. Ankaragücü’nü yeterli günler bekliyor.”
 
Üst