Mescid-I Aksa'Yı Kim Inşa Etti ?

Ece

New member
Mescid-i Aksa’yı Kim İnşa Etti?

Mescid-i Aksa, İslam dünyasının en kutsal üçüncü mabedi olarak kabul edilir ve Kudüs’te yer alır. Hem tarihî hem de dini açıdan büyük öneme sahip bu yapının kim tarafından ve ne zaman inşa edildiği, uzun süredir tartışılan ve merak edilen bir konudur. Bu makalede Mescid-i Aksa’nın inşası, tarihî gelişimi ve bu konuda sıkça sorulan sorulara yanıtlar verilecektir.

Mescid-i Aksa’nın İnşası: Tarihî Arka Plan

Mescid-i Aksa’nın inşası, İslam tarihinin ilk yıllarına dayanır. İslam kaynaklarına göre, Mekke’den Medine’ye hicret eden Müslümanların Kudüs’e yönelik manevi bağları, buradaki kutsal mekânlara olan saygıyla gelişmiştir. Mescid-i Aksa, Kur’an’da “Mescid-i Haram” (Mekke’deki Kabe) ve “Mescid-i Aksa” (Kudüs’teki mescid) olarak anılır ve “En uzak mescid” anlamına gelir.

İslam tarihçilerine göre Mescid-i Aksa’nın inşası, Hz. Ömer bin Hattab’ın 637 yılında Kudüs’ü fethetmesinden sonra başlamıştır. Ancak asıl yapılandırma ve genişletme çalışmaları daha sonraki dönemde, Emevîler zamanında gerçekleşmiştir. Emevîler, özellikle Halife I. Abdülmelik ve oğlu II. Velid dönemlerinde, Kudüs’te büyük imar faaliyetleri yapmışlardır.

Bununla birlikte, ilk mescit olarak küçük bir yapı ya da namazgahın Hz. Ömer döneminde yapıldığına inanılır. Ardından, Hz. Ömer’in halifeliğinden sonra Emevîler, 705-715 yılları arasında Mescid-i Aksa’yı bugünkü temel yapısına kavuşturmuş ve büyütmüşlerdir. Emevîler’in yaptırdığı bu büyük mescit, bölgedeki en görkemli İslam eserlerinden biri olmuştur.

Mescid-i Aksa’yı Kim İnşa Etti?

- İlk olarak, Kudüs’ü fetheden ve İslam’ın Kudüs’teki varlığını pekiştiren Hz. Ömer bin Hattab’ın, Mescid-i Aksa’nın temelini attığı kabul edilir.

- Mescid-i Aksa’nın asıl büyük inşaatı ve mimari gelişimi ise Emevî Halifesi I. Abdülmelik ve oğlu II. Velid döneminde yapılmıştır. Onların desteğiyle bugünkü yapı neredeyse tamamlanmıştır.

- İnşaatta Arap, Bizans ve Suriye mimarisinden esinlenilmiş, orijinal Kudüs mimarisiyle birleşen bir yapı ortaya çıkmıştır.

Mescid-i Aksa’nın Tarih İçindeki Gelişimi

Mescid-i Aksa, tarih boyunca birçok defa onarılmış, yeniden inşa edilmiş veya genişletilmiştir. Bu yapıya yönelik büyük zararlar, özellikle Haçlı Seferleri sırasında ve daha sonraki dönemlerde yaşanmıştır. Memlükler, Osmanlılar ve diğer İslam devletleri, Mescid-i Aksa’nın korunması ve onarılması için çeşitli çalışmalar yürütmüşlerdir.

- Haçlı Seferleri Dönemi: Kudüs Haçlıların eline geçtiğinde, Mescid-i Aksa kiliseye çevrilmiş ve zarar görmüştür.

- Memlükler Dönemi: 13. yüzyılda Memlükler, Mescid-i Aksa’yı onarmış ve genişletmiştir.

- Osmanlı Dönemi: 16. yüzyılda Osmanlı Padişahı IV. Süleyman zamanında büyük restorasyon yapılmış ve yapı bugünkü görünümüne yaklaşmıştır.

Mescid-i Aksa’nın Önemi ve Kutsallığı

Mescid-i Aksa, İslam dünyası için büyük manevi önem taşır. Hz. Muhammed’in Miraç’a yükseldiği yer olarak kabul edilir ve bu sebeple Müslümanların ilk kıblesi olmuştur. Ayrıca, Yahudiler için de tapınaklarının bulunduğu kutsal bir alan olması, buranın çok dinli ve kültürlü bir tarihi merkezi yapar.

Mescid-i Aksa ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Mescid-i Aksa ne zaman inşa edilmiştir?

Mescid-i Aksa’nın ilk küçük hali Hz. Ömer bin Hattab döneminde (7. yüzyıl ortaları) kurulmuş, ancak asıl büyük yapı Emevî Halifesi I. Abdülmelik ve II. Velid döneminde (8. yüzyıl başları) inşa edilmiştir.

2. Mescid-i Aksa’nın mimarisi nasıldır?

Mescid-i Aksa, erken İslam mimarisiyle Bizans ve Suriye mimarisinin karışımından oluşur. Büyük kubbesi, revakları ve avlusu ile dikkat çeker. Yapı taş işçiliği ve mozaikleriyle özgün bir sanat eseridir.

3. Mescid-i Aksa neden önemli?

Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesidir, Hz. Muhammed’in Miraç mucizesinin yaşandığı mekandır ve üçüncü kutsal mescittir. Ayrıca, Kudüs’te bulunan diğer kutsal yapılar nedeniyle tarih boyunca hem dini hem siyasi önem taşır.

4. Mescid-i Aksa kaç kez restore edilmiştir?

Tarih boyunca Haçlı Seferleri, doğal afetler ve savaşlar nedeniyle birçok kez onarım görmüştür. Memlükler ve Osmanlılar en büyük restorasyonları yapmıştır.

5. Mescid-i Aksa’nın günümüzdeki durumu nedir?

Bugün Mescid-i Aksa, İslam dünyası için önemli bir sembol olmaya devam etmektedir. Kudüs’teki siyasi ve dini çatışmalar nedeniyle sıkça gündeme gelir ve korunması büyük önem taşır.

Sonuç

Mescid-i Aksa, İslam tarihinin ve inancının temel taşlarından biridir. Kim tarafından inşa edildiği sorusuna cevap olarak, ilk temellerin Hz. Ömer tarafından atıldığı, ancak asıl büyük ve kalıcı yapının Emevîler döneminde tamamlandığı söylenebilir. Tarih boyunca defalarca onarım görmüş olan bu kutsal mekan, sadece mimari değil, aynı zamanda kültürel ve dini açıdan da büyük bir öneme sahiptir. Bugün hâlâ dünya Müslümanlarının kalbinde ayrı bir yere sahip olan Mescid-i Aksa, tarih, inanç ve mücadelelerin kesiştiği bir semboldür.

Umut

New member
Mescid-i Aksa'yı Kim İnşa Etti?

Mescid-i Aksa, İslam dünyasının en kutsal üçüncü mabedi olarak kabul edilir ve Kudüs'te yer alır. Hem tarihî hem de dini
Merhaba canlar

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Mescid-i Aksa, tarih boyunca birçok kez tamir ve tadilat geçirmiştir
Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Duru

New member

Mescid-i Aksa, İslam dünyasının en kutsal üçüncü mabedi olarak kabul edilir ve Kudüs'te yer alır. Hem tarihî hem de dini
Selam forum ahalisi

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

• Mescid-i Aksa'nın inşasında farklı dönemlerde farklı kişiler rol oynamıştır
Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

Umut' Alıntı:
Merhaba canlar Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Mescid-i Aksa, tarih boyunca birçok kez tamir ve tadilat
Çok net konuşmuşsun ama gerçek hayatta işler değişiyor @Umut, bunu söylemeliyim

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod

Herkese iyi sabahlar

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Ece

Bazen tek bir cümle bile yetiyor, umarım burada öyle olur

Umut' Alıntı:
Merhaba canlar Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Mescid-i Aksa, tarih boyunca birçok kez tamir ve tadilat
Birkaç örnek daha olsa tadından yenmezdi @Umut

Sude

New member

@Ece anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bir minik destek de benden gelsin istedim

Duru' Alıntı:
Selam forum ahalisi Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Mescid-i Aksa'nın inşasında farklı dönemlerde farklı kişiler rol oynamıştır Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir Çok net
Bu bakış açını anlıyorum @Duru, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Kaan

New member

Merhaba soru sahipleri

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ece

Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

Erdemitlee' Alıntı:
Herkese iyi sabahlar İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Ece Bazen tek bir cümle bile yetiyor, umarım burada öyle olur Birkaç örnek daha olsa tadından yenmezdi @Umut
Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek

Reis

Global Mod
Global Mod

Merhaba konuya ilgi duyanlar

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Ece

Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider

Kaan' Alıntı:
Merhaba soru sahipleri Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ece Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek
Katılmak zorundayım diyemem @Kaan, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Elif

New member

Selam uğrayanlara

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Sahnede küçük bir detay daha bıraktım, umarım iş görür

Sude' Alıntı:
@Ece anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Bir minik destek de benden gelsin istedim Bu bakış açını anlıyorum @Duru
Bu yoruma biraz sert karşı çıkacağım, ama bence ciddi eksikler var

Irem

New member

Selam dostlar

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Ece

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Erdemitlee' Alıntı:
Herkese iyi sabahlar İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Ece Bazen tek bir cümle bile yetiyor, umarım burada öyle olur Birkaç örnek daha olsa tadından yenmezdi @Umut
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Erdemitlee

Can

New member

Herkese merhaba

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Ece

Ufak bir nokta daha ekledim, ihtiyacın olduğunda dön bak

Kaan' Alıntı:
Merhaba soru sahipleri Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ece Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Kaan