Ece
New member
“Mustafa Kemal Solcu mu?” Sorusu Bir Akşam Çayında Nasıl Koca Bir Tartışmaya Dönüştü
Geçen ay eski arkadaşlarla bir araya gelmiştik. Öyle planlı bir buluşma da değildi; birinin mesajı, diğerinin “ben de geliyorum” demesi derken küçük bir masa kuruldu. Konu önce günlük şeylerden açıldı: ekonomi, şehir hayatı, eğitim… Sonra masadaki en sessiz kişi bir anda sordu:
“Peki sizce Mustafa Kemal solcu muydu?”
Masada birkaç saniyelik sessizlik oldu.
İlginç olan şu değildi: Sorunun kendisi. İlginç olan herkesin cevabının aslında biraz kendi dünyasını anlatıyor olmasıydı.
Ve o akşam, tarih konuşacağız sanırken insanları konuştuk.
---
İlk Hamle: Etiket Arayanlar ve Harita Çizenler
Masanın bir tarafında Murat vardı. Mühendis. Konuları sistematik ele almayı sever.
“Önce tanım lazım,” dedi. “Solcu derken neyi kastediyoruz? Ekonomik sol mu? Siyasal sol mu? Toplumcu mu? Devrimci mi?”
Murat’ın yaklaşımı tanıdıktı: Problemi parçala, değişkenleri ayır, sonra sonuca git.
Karşı tarafta Elif oturuyordu. Tarih öğretmeni.
“Bence mesele tanım değil,” dedi. “İnsanlar neden bu soruyu soruyor, orası önemli.”
Murat soruyu sınıflandırmaya çalışırken Elif sorunun arkasındaki duyguyu anlamaya çalışıyordu.
Ve ilginç şekilde ikisi de haklıydı.
Çünkü tarih bazen veriyle, bazen insanların kendilerini nerede konumlandırmak istediğiyle okunuyor.
---
Bir Sandalyeye Sığmayan Bir Figür
Sohbet ilerledi.
Murat telefonundan birkaç not açtı.
“Bakın,” dedi. “Devletçilik politikaları var. Ama klasik sosyalizm değil. Özel girişimi tamamen kaldırmıyor.”
Elif ekledi:
“Ama aynı zamanda dönemin koşullarını düşünmek gerekiyor. Yeni kurulmuş bir ülke var. Sermaye az. Sanayi yok denecek kadar sınırlı.”
Bu sırada masadaki başka bir arkadaş, Zeynep, sessizce dinliyordu.
Sonra şöyle dedi:
“Bence bizim hata yaptığımız yer şu: Bugünün siyasi etiketlerini yüz yıl öncesine yapıştırıyoruz.”
Bir anda masa durdu.
Çünkü gerçekten de öyleydi.
Bugün “sağ” ve “sol” dediğimiz kavramlar bile ülkeden ülkeye değişiyor.
Mustafa Kemal’in yaklaşımına bakıldığında; ulusal egemenlik, laiklik, kamusal kalkınma, eğitim reformu, devletin ekonomide yönlendirici rolü gibi unsurlar görülüyor. Ama aynı zamanda özel mülkiyetin kaldırılması ya da sınıf temelli devrim anlayışı yok.
Yani onu doğrudan bugünkü anlamıyla “solcu” ya da “sağcı” diye yerleştirmek kolay değil.
Daha doğru soru belki şu:
Bir lideri kendi tarihsel bağlamından çıkarıp bugünkü kavramlarla okuyabilir miyiz?
---
Masadaki Küçük Deney
Bir noktada sohbet oyun gibi ilerlemeye başladı.
Murat kâğıt çıkardı.
“Tamam,” dedi. “Bir ülke kuruyorsunuz. Sanayi zayıf. Eğitim düşük. Dış borç riski yüksek. Ne yaparsınız?”
Herkes cevap yazdı.
Murat’ın listesi:
– Ekonomik planlama
– Üretim önceliği
– Kurumsallaşma
– Merkezi koordinasyon
Elif’in listesi:
– Eğitim seferberliği
– Toplumsal güven
– Ortak kimlik
– İnsanların değişime ikna edilmesi
Zeynep’in listesi:
– Yerel ihtiyaçların dinlenmesi
– Geçiş döneminin yumuşatılması
– Kültürel dönüşüm
Masaya baktık.
Fark ettik ki yaklaşımlar farklı olsa da hedef aynıydı.
Bir arkadaş sonradan gülerek şunu söyledi:
“Belki de tarih dediğimiz şey; çözüm arayanlarla insanları yanında tutmaya çalışanların birlikte yürüyüşü.”
Kimse buna itiraz etmedi.
---
Kütüphanede Bulduğum Bir Not ve Konunun Değişmesi
Birkaç gün sonra bu sohbet aklımdan çıkmadı.
Eski notlarıma baktım.
Cumhuriyet’in ilk dönemine dair okurken dikkatimi çeken bir şey olmuştu:
Devletçilik ilkesi çoğu zaman ideolojik bir nihai hedef olarak değil, kalkınma aracı olarak anlatılıyordu.
Yani mantık kabaca şöyleydi:
“Devlet gerekli yerde öncü olsun; toplum ve ekonomi güçlendikçe yapı gelişsin.”
Bu yaklaşım ne klasik liberal ekonomiyle tamamen örtüşüyor ne de Marksist çizgiyle.
Daha çok pragmatik bir modernleşme yaklaşımı gibi duruyor.
O an masadaki tartışma tekrar anlam kazandı.
Belki insanlar “Mustafa Kemal solcu mu?” diye sormuyor.
Belki aslında şunu soruyor:
“Bugün değişim nasıl olur?”
---
Tartışmanın Sonu Değil, Başlangıcı
Bir sonraki buluşmada konu yeniden açıldı.
Bu kez kimse kesin cevap vermeye çalışmadı.
Murat:
“Ben artık tek kelimeyle cevap vermem,” dedi.
Elif güldü:
“Ben de artık sorunun kendisini daha ilginç buluyorum.”
Zeynep çayını karıştırırken şöyle dedi:
“Belki bazı insanlar etiketlerden daha büyük olur.”
Masada sessizlik oldu.
Kimse slogan kurmadı.
Kimse tartışmayı kazanmadı.
Ama herkes biraz daha dikkatli düşünmeye başladı.
Ve eve dönerken aklımda tek soru kaldı:
Bir tarihsel kişiliği anlamaya çalışırken gerçekten onu mu inceliyoruz…
Yoksa kendi çağımızın sorularını mı ona soruyoruz?
---
Notlar ve Dayanaklar
Bu hikâyedeki karakterler ve diyaloglar kurgusaldır; ancak tarihsel çerçeve oluşturulurken Cumhuriyet’in erken dönem ekonomi politikaları, devletçilik ilkesi, dönemin siyasal dönüşümü ve tarih yazımı üzerine genel kabul gören akademik değerlendirmelerden ilham alınmıştır. Konuya yaklaşırken güncel siyasi etiketleri geçmişe doğrudan taşımamaya özen gösterilmiştir.
Forum sorusu sizde:
Mustafa Kemal’i bugünün kavramlarıyla tanımlamak sizce açıklayıcı mı, yoksa sınırlayıcı mı?
Geçen ay eski arkadaşlarla bir araya gelmiştik. Öyle planlı bir buluşma da değildi; birinin mesajı, diğerinin “ben de geliyorum” demesi derken küçük bir masa kuruldu. Konu önce günlük şeylerden açıldı: ekonomi, şehir hayatı, eğitim… Sonra masadaki en sessiz kişi bir anda sordu:
“Peki sizce Mustafa Kemal solcu muydu?”
Masada birkaç saniyelik sessizlik oldu.
İlginç olan şu değildi: Sorunun kendisi. İlginç olan herkesin cevabının aslında biraz kendi dünyasını anlatıyor olmasıydı.
Ve o akşam, tarih konuşacağız sanırken insanları konuştuk.
---
İlk Hamle: Etiket Arayanlar ve Harita Çizenler
Masanın bir tarafında Murat vardı. Mühendis. Konuları sistematik ele almayı sever.
“Önce tanım lazım,” dedi. “Solcu derken neyi kastediyoruz? Ekonomik sol mu? Siyasal sol mu? Toplumcu mu? Devrimci mi?”
Murat’ın yaklaşımı tanıdıktı: Problemi parçala, değişkenleri ayır, sonra sonuca git.
Karşı tarafta Elif oturuyordu. Tarih öğretmeni.
“Bence mesele tanım değil,” dedi. “İnsanlar neden bu soruyu soruyor, orası önemli.”
Murat soruyu sınıflandırmaya çalışırken Elif sorunun arkasındaki duyguyu anlamaya çalışıyordu.
Ve ilginç şekilde ikisi de haklıydı.
Çünkü tarih bazen veriyle, bazen insanların kendilerini nerede konumlandırmak istediğiyle okunuyor.
---
Bir Sandalyeye Sığmayan Bir Figür
Sohbet ilerledi.
Murat telefonundan birkaç not açtı.
“Bakın,” dedi. “Devletçilik politikaları var. Ama klasik sosyalizm değil. Özel girişimi tamamen kaldırmıyor.”
Elif ekledi:
“Ama aynı zamanda dönemin koşullarını düşünmek gerekiyor. Yeni kurulmuş bir ülke var. Sermaye az. Sanayi yok denecek kadar sınırlı.”
Bu sırada masadaki başka bir arkadaş, Zeynep, sessizce dinliyordu.
Sonra şöyle dedi:
“Bence bizim hata yaptığımız yer şu: Bugünün siyasi etiketlerini yüz yıl öncesine yapıştırıyoruz.”
Bir anda masa durdu.
Çünkü gerçekten de öyleydi.
Bugün “sağ” ve “sol” dediğimiz kavramlar bile ülkeden ülkeye değişiyor.
Mustafa Kemal’in yaklaşımına bakıldığında; ulusal egemenlik, laiklik, kamusal kalkınma, eğitim reformu, devletin ekonomide yönlendirici rolü gibi unsurlar görülüyor. Ama aynı zamanda özel mülkiyetin kaldırılması ya da sınıf temelli devrim anlayışı yok.
Yani onu doğrudan bugünkü anlamıyla “solcu” ya da “sağcı” diye yerleştirmek kolay değil.
Daha doğru soru belki şu:
Bir lideri kendi tarihsel bağlamından çıkarıp bugünkü kavramlarla okuyabilir miyiz?
---
Masadaki Küçük Deney
Bir noktada sohbet oyun gibi ilerlemeye başladı.
Murat kâğıt çıkardı.
“Tamam,” dedi. “Bir ülke kuruyorsunuz. Sanayi zayıf. Eğitim düşük. Dış borç riski yüksek. Ne yaparsınız?”
Herkes cevap yazdı.
Murat’ın listesi:
– Ekonomik planlama
– Üretim önceliği
– Kurumsallaşma
– Merkezi koordinasyon
Elif’in listesi:
– Eğitim seferberliği
– Toplumsal güven
– Ortak kimlik
– İnsanların değişime ikna edilmesi
Zeynep’in listesi:
– Yerel ihtiyaçların dinlenmesi
– Geçiş döneminin yumuşatılması
– Kültürel dönüşüm
Masaya baktık.
Fark ettik ki yaklaşımlar farklı olsa da hedef aynıydı.
Bir arkadaş sonradan gülerek şunu söyledi:
“Belki de tarih dediğimiz şey; çözüm arayanlarla insanları yanında tutmaya çalışanların birlikte yürüyüşü.”
Kimse buna itiraz etmedi.
---
Kütüphanede Bulduğum Bir Not ve Konunun Değişmesi
Birkaç gün sonra bu sohbet aklımdan çıkmadı.
Eski notlarıma baktım.
Cumhuriyet’in ilk dönemine dair okurken dikkatimi çeken bir şey olmuştu:
Devletçilik ilkesi çoğu zaman ideolojik bir nihai hedef olarak değil, kalkınma aracı olarak anlatılıyordu.
Yani mantık kabaca şöyleydi:
“Devlet gerekli yerde öncü olsun; toplum ve ekonomi güçlendikçe yapı gelişsin.”
Bu yaklaşım ne klasik liberal ekonomiyle tamamen örtüşüyor ne de Marksist çizgiyle.
Daha çok pragmatik bir modernleşme yaklaşımı gibi duruyor.
O an masadaki tartışma tekrar anlam kazandı.
Belki insanlar “Mustafa Kemal solcu mu?” diye sormuyor.
Belki aslında şunu soruyor:
“Bugün değişim nasıl olur?”
---
Tartışmanın Sonu Değil, Başlangıcı
Bir sonraki buluşmada konu yeniden açıldı.
Bu kez kimse kesin cevap vermeye çalışmadı.
Murat:
“Ben artık tek kelimeyle cevap vermem,” dedi.
Elif güldü:
“Ben de artık sorunun kendisini daha ilginç buluyorum.”
Zeynep çayını karıştırırken şöyle dedi:
“Belki bazı insanlar etiketlerden daha büyük olur.”
Masada sessizlik oldu.
Kimse slogan kurmadı.
Kimse tartışmayı kazanmadı.
Ama herkes biraz daha dikkatli düşünmeye başladı.
Ve eve dönerken aklımda tek soru kaldı:
Bir tarihsel kişiliği anlamaya çalışırken gerçekten onu mu inceliyoruz…
Yoksa kendi çağımızın sorularını mı ona soruyoruz?
---
Notlar ve Dayanaklar
Bu hikâyedeki karakterler ve diyaloglar kurgusaldır; ancak tarihsel çerçeve oluşturulurken Cumhuriyet’in erken dönem ekonomi politikaları, devletçilik ilkesi, dönemin siyasal dönüşümü ve tarih yazımı üzerine genel kabul gören akademik değerlendirmelerden ilham alınmıştır. Konuya yaklaşırken güncel siyasi etiketleri geçmişe doğrudan taşımamaya özen gösterilmiştir.
Forum sorusu sizde:
Mustafa Kemal’i bugünün kavramlarıyla tanımlamak sizce açıklayıcı mı, yoksa sınırlayıcı mı?