Pizzanızı yazdırın! Yemek ekrandan tabağa nasıl geçiyor?

Beykozlu

New member
Mutfak teknolojisi son on yıllarda hızla gelişti. Yemek pişirirken size rehberlik eden mutfak makineleri veya yakında çalışan yiyeceklere göz kulak olmaya yardımcı olan uygulamalar vardır. Bir süre önce, bunlar bir bilim kurgu olarak kabul edilirdi. Öngörülebilir bir gelecekte, 3D gıda yazıcısı da günlük mutfak hayatına geçebilir.

Örneğin, Hohenheim Üniversitesi'nden gıda teknolojisi uzmanı Mario Jekle, bir düğmenin itmesinde zaten üretilebileceğini söylüyor. Hamur bir kartuşun içine doldurulur – “ve sonra ön tarafta çok ince bir iplik çıkar”. Gıda teknisyenine göre, basınç ilkesi bir ağaç kekine benzer: katmanlarda bir şeyler uygularsınız.

Geleneksel üretimdeki belirleyici fark, prefabrik bir forma ihtiyacınız olmamasıdır. “Bu, son derece esnek olduğum ve teorik olarak yaptığım her parçanın farklı bir biçimde üretebileceği anlamına geliyor.” Yazdırmadan önceki tek gereksinim: Her şey dijital olarak oluşturulmalıdır, yani bir bilgisayar veya cep telefonu kullanır. Jekle bu konuyu uzun zamandır araştırıyor. Geçen yıl NPJ Science of Food dergisindeki meslektaşlarıyla birlikte bir genel bakış makalesi yayınladı.

Pasta için basılı Marzipan Düğün Çiftleri


Günlük mutfak hayatında olmasa bile, bazı şirketlerdeki teknoloji zaten pratik yapıyor: Örneğin, Marzipan'dan bazı şekerleme çiftleri düğün pastaları için basılabilir, diyor Jekle. Bu kişiselleştirilmiş ürünler bugün hala oldukça pahalı olsa da, Jekle'ye göre 3D yazıcı gelecekte önemli ölçüde daha fazla kullanılabilir. Özellikle her yerde, örneğin bireysel parçalar veya 200'e kadar miktarlar üretmekle ilgilidir. Teknik bir gelişme ile önemli ölçüde daha yüksek miktarlar da mümkündür.


Hohenheim Üniversitesi Logosu ile 3D yazıcı ile yapılan atıştırmalıkMario Jekle/Hohenheim Üniversitesi


Prensip olarak, baskı henüz sabit bir şekle sahip olmayan tüm yiyeceklerle, yani bir kartuştan basılabilir. Bununla birlikte, gerçek zorluk basınçtan sonra gelir: basınç için malzeme bir dereceye kadar olsa da, örneğin yiyecekleri bir bıçak ve çatalla tüketebilmek için bir uyum sunmalıdır. Jekle, “Bu, bugün özel uygulamalar için zaten mümkün” diyor. Bunun iyi bir örneği daha önce bahsedilen Marzipan'dır.

Diğer malzemelerle, diğer prosedürlerin üstün olması gerekir. Bir seçenek, örneğin, basıldıktan sonra yiyecekleri ısıtmaktır: ayrı bir fırında veya doğrudan yazıcıya bir tür arka odada. “Örneğin, kendini veya malzemeyi ısıtabilecek bir yazıcımız var” diyor gıda teknisyen. Teorik olarak, bu da ev kullanımı için de mümkündür.

Jekle ve ekibi şu anda lif benzeri yapıları yeniden üretmeye çalışıyor. Bunlar et alternatifleri için ihtiyaç duyulacaktır. Jekle, öncelikle kişiselleştirilmiş beslenme amacıyla fırsatları görüyor. 3D baskının bu diyetin tahtada çalışabileceği tek teknoloji olduğuna ikna olmuştur. Gelecekteki vizyonlarından biri, bir yazıcının hala eve giderken evde yaptığı bitki tabanlı biftek.

Gıda israfı, gerektiğinde basınçla önlenebilir


Bu biftek ayrı ayrı ihtiyaçlarına göre uyarlanacak ve örneğin, ne kadar spor yaptığına ve ertesi gün ne yaptığına uyum sağlamak için malzemeleri uyarlayacaktı. Örneğin, biftek daha fazla lif, daha fazla protein veya biraz daha fazla vitamin içerir. Jekle, “Bu aslında Food 3D baskısından en büyük fayda” diyor.

Bununla birlikte, teknoloji başka avantajlar sunar: örneğin, gerektiğinde üretilebileceği için gıda atıklarından kaçınılabilir. Buna ek olarak, geleneksel gıda üretimi -ürünler tarafından olduğu gibi beslenmeye entegre etmek daha iyidir. Buna ek olarak, 3D yazıcıdan gelen yenilebilir ürünler de tıbbi beslenme alanında potansiyel sunmaktadır. Örneğin, bireysel olarak uyarlanmış ve dozlu diyet takviyeleri veya diğer maddeler içerebilir.

Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi'nde basılan çiğneme tabletleri böyle görünüyor.


Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi'nde basılan çiğneme tabletleri böyle görünüyor.Üniversite Hastanesi Hamburg-Eppendorf


Teknoloji ile doğrudan eczanelerde veya hastanelerde yapılabilir ve bireysel gereksinimlere uyarlanabilir. Bununla birlikte, bu tür uygulamaların, yasal durum ve hastaların güvenliği açısından diğer şeylerin yanı sıra birçok soru işareti ile doğru bir şekilde sağlandığını söyledi. Almanya'da, 3D yazıcısı tabletler şu anda çeşitli kliniklerde üretiliyor ve test ediliyor. Kanserli çocuklar için kullanım için, Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi (UKE) bir ekip şu anda kalp, yıldız veya sakızlı ayı olarak basılabilecek tabletleri çiğniyor. 3D yazıcıdan gelen ürünler UKE'ye göre tatlıdır, ahududu gibi tadı ve çocukları bulantıdan kemoterapi yoluyla koruması gerekiyor.

Yaşlılar için püre bratwurst da tekrar sosis formuna sahip olabilir


Çalışma çocuklarla başarılı olursa olağan acı tabletleri değiştirebilirsiniz. Kıdemli doktor Beate Winkler, bazı çocuklar geleneksel ürünlerin tadını o kadar korkunç buluyorlar. “Diğerleri için yutmak için çok büyükler.” Birkaç ilaç alması gereken yaşlı insanlar da yeni prosedürden yararlanabilir. UKE'de Parkinson hastaları için 3D yazıcıdan haplarla bir girişim var. Her iki durumda da, aktif bileşen miktarı ayrı ayrı dozlanabilir.

Uzmanlar ayrıca yaşlı insanların diyetini umuyor. Bir pilot çalışmada, Erlangen-Nuremberg Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Dorothee Volkert liderliğindeki bir ekip teknolojinin geriatride nasıl kullanılacağını araştırdı. Volkert, püre gıdaya ihtiyaç duyan insanların kullanımı incelendi- bu nedenle artık sert yiyecekleri çiğnemeyen bozuklukları çiğneme ve yutma bozukluğu olan insanlar “diyor. “3D baskının yardımıyla, tekrar püresi iyi alabilirsiniz.” Örneğin, plakadaki bir sosis kütlesi yine bir bratwurst şekline sahipse, yiyecek bir püreden çok daha çekicidir.

3D yazıcıdan vegan somon alternatifi süpermarkette zaten mevcut


Ek bir avantaj, besin maddelerine saf yiyeceklerin eklenebilmesidir. “O zamanlar bulaşıkları daha önemli hale getirmek için protein ve yağ ile zenginleştirdik.” Bu şekilde, küçük bir gıda hacminde daha fazla enerji ve daha fazla besin yerleştirilebilir. Çiğneme ve yutma bozukluğu olan yaşlı insanların genellikle sadece küçük miktarları vardır ve bu nedenle genellikle yeterli enerji ve besinleri emme sorunları vardır.

16 kişide-altı haftadan fazla bir süredir-ekip o zaman silikon formlarla çalışsa bile, 3D baskının kabulü test edildi. Çünkü teknoloji henüz gereken miktarları yazdıracak kadar uzak değildi. Dorothee Volkert, “Yanıt dahil herkes için son derece olumluydu” diyor. Buna ek olarak, çalışma katılımcıları öncekinden önemli ölçüde daha fazla enerji ve protein emerdi. Çiğneme ve yutma bozuklukları olan insanlar için, yiyecek daha kolay yiyebilirseniz ve aynı zamanda görsel izlenimi tada geri getirirseniz bir avantajdır. Çünkü iyi bilindiği gibi, göz yiyor.

Şu anda, 3D gıda basıncı henüz piyasada geniş değil, diyor Jekle. Hem teknoloji hem de ürünler geliştirme konusunda hala çok güçlü. Bununla birlikte, bugün süpermarketlerdeki Avusturyalı şirket Revo Foods'un 3D yazıcısından bir vegan somon alternatifi satın alabilirsiniz. Jekle, önümüzdeki beş ila on yıl içinde çok şey gelişeceğini varsayıyor. “Bence ev kullanımı için de çok ilginç olacak.” Bilim adamı, en geç on yıl içinde, bu tür yazıcılar basitçe satın alabileceklerini tahmin ediyor.
 
Üst