Sivaslı kaynak ustasından ‘alev püskürten’ ejderha

Adanali

New member
Doğan’ın elektronik ve mekanik aksamlar kullanarak ortaya çıkarttığı metal ejderhanın imali yaklaşık 4 ay sürdü. Özellikleriyle adeta gerçek bir ejderhayı andıran eser vatandaşlar tarafınca ağır ilgi gördü. Doğan, bu biçimde bir modeli birinci sefer kendisinin tasarladığını belirterek, ejderhayı gorenlerin şaşkınlık yaşadığını ve ağır ilgi gösterdiklerini söylemiş oldu.


Doğan tasarladığı ejderha figürüne gerçekçilik katmak için alev püskürtme özelliği kattığını belirterek, “Metal sanatında ustalığını ve sanatkârlığını ispat etmiş arkadaşların olduğunu biliyordum. Ben biraz daha farklı bir tarafa yönelmek istedim. Metal sanatında yaptığımız model hareketli olsun istedim. Bu yüzden yaptığım ejderhanın kanatlarına ve çenesine hareket kabiliyeti kattım. hem de ağzından alev püskürtüp burnundan duman çıkarıyor. Dijital olarak denetim edilebildiği için ismini ‘Cyber Dragon’ koydum. bu biçimde bir modeli sanırım birinci defa ben yaptım. Bu çalışmamda birde bildirisi vermek istedim. Ejderhanın ayağının altında bir terminatör başı var. Biliyorsunuz yeni bir dünya nizamında yapay zekânın hâkim olduğu, insanların denetim altına alınmak istediği bir dünyadan bahsediliyor. Biz insanoğlu olarak bu biçimde bir ömrü istemiyoruz. Ona istinaden ayağının altına bir robot başı koydum” sözlerini kullandı.


Doğan, figürü maddi imkansızlıklar içerisinde yaptığını ve atölyesini geliştirmek için takviye beklediğini tabir ederek, “Eğer bir dayanak gelirse ben bu sanatı daha uç noktalara çekmek istiyorum. Devlet büyüklerimden yer tahsisi konusunda takviye bekliyorum. Ben bu çalışmayı hayli kısıtlı imkânlarla yaptım. Çoklukla sac materyal kullandım. Yalnızca ayakları 2 bine yakın kesimden oluşuyor. Hepsini tek tek el makasıyla vücut gücü kullanarak kestim. Bir kaynak makinem ve spiralim var. Öteki profesyonel grup olarak ekipmanım yok. İmali için 3-4 ay kadar uğraştım. kimi vakit işe gidip geldik orta vermek zorunda kaldım. Fiyat konusunda yeni bir sanat olduğu için tekliflere bakacağım. Satın almak isteyen olursa bunu konuşuruz. İleride büyük bir atölye kurmak istiyorum. Bu sanatı takviye alabilirsem olabildiğince uç noktalara götürmek istiyorum. Üretim etabından itibaren dikkat çekiyordu. şimdi her gün üç dört kişi gelip fotoğraf çekiniyordu. Etraftan ağır ilgi görüyor” şeklinde konuştu.


Sivas’ta sokakta hareket eden, kükreyen ve ağzından alev püskürten ejderhayla karşılaşanlar onu görüntüleyebilmek için cep telefonlarına sarıldı.


Mahalle sakinlerinden Halil Doğan, arkadaşının imkan bulması durumunda daha başarılı işlere imza atacağını belirterek, “Bu dar imkanlarda küçücük dükkanda arkadaşımız bunu başarabiliyorsa hoş imkanlar verildiği sürece daha hoşlarını yapar. Daha evvel bu biçimde bir şey görmemiştim. Hoş bir eser yapmış, eline koluna sağlık” dedi.


Mahalle esnaflarından Selahattin Ateş, figürün üretim basamağında daima merak ederek bakmaya gittiklerini tabir ederek, “Ejderhayı görür görmez epeyce şaşırdım. İbrahim arkadaşımız çok başarılı ve sabırlı birisi. Bu iş nitekim hayli sabır istiyor. İbrahim bu figürü yaparken bizde ne evrede olduğunu görmek için 2 saate bir bakmaya geldik. kimi vakit arkadaşlarımızın çocuklarına bak ejderha sizi yer diye latifelerde yapıyoruz. Arkadaşımda muvaffakiyetler diliyorum. Gerekli imkânlar sağlandığı vakit fazlaca uygun işler yapacağına inanıyorum” diye konuştu.
 
Üst