Türk toplumu ataerkil mi ?

Sude

New member
[color=]GİRİŞ: BİR SOHBETİN ORTASINDA BAŞLAYAN HİKÂYE[/color]

Geçen yaz Bursa’da, eski bir mahalle kahvesinin arka tarafındaki küçük bahçede otururken duyduğum bir sohbet zihnimde hâlâ canlı. Masada üç kişi vardı: emekli bir öğretmen olan Haluk Bey, şehir planlama öğrencisi Deniz ve mahallede büyümüş, farklı işlerde çalışmış Ayşe.

Konu bir anda “Türk toplumu ataerkil mi?” sorusuna geldi. Basit bir tartışma gibi başladı ama her cümleyle birlikte geçmiş, aile yapısı, eğitim ve gündelik hayatın iç içe geçtiği daha geniş bir hikâyeye dönüştü.

Haluk Bey elindeki çay bardağını masaya yavaşça koydu:

“Toplumsal yapıyı anlamadan bu soruya tek kelimelik cevap vermek zor,” dedi. “Tarih var, ekonomi var, şehirleşme var.”

Deniz ise biraz daha doğrudan konuştu:

“Ben planlama derslerinde hep şunu görüyorum; mekân bile güç ilişkilerini yansıtıyor. Evlerin planı bile aslında kimin nerede söz sahibi olduğunu anlatıyor.”

Ayşe ise bir süre sessiz kaldı. Sonra sakin ama net bir sesle konuştu:

“Benim için bu soru kitaplarda değil, evin içinde başlıyor. Ama tek bir doğru yok. Herkesin yaşadığı farklı.”

O an fark ettim ki bu sohbet bir tartışmadan çok, bir toplumsal aynaya dönüşüyordu.

---

[color=]TARİHSEL ARKA PLAN: GÖRÜNMEYEN KATMANLAR[/color]

Haluk Bey sözü devraldı ve Osmanlı’dan Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan bir çerçeve çizdi. Aile yapısının uzun süre geniş aile üzerinden şekillendiğini, tarımsal ekonominin erkek emeğini görünür kıldığını anlattı. Ancak aynı anda kadınların ev içi üretim, çocuk yetiştirme ve sosyal bağların sürdürülmesinde kritik bir rol oynadığını da ekledi.

“Patriyarka dediğimiz şey,” dedi, “sadece erkek egemenliği değil; aynı zamanda görevlerin tarihsel olarak bölünmesidir.”

Deniz hemen araya girdi:

“Ama bu bölünme eşit değil. Eğitim, miras, kamusal alanlara erişim uzun süre erkekler üzerinden şekillenmiş.”

Ayşe başını salladı:

“Doğru, ama annemin anlattıkları da var. Köyde kadınlar sadece evde değil, tarlada, pazarda, komşuluk ilişkilerinde de güçlüydü. Ama isimleri çoğu zaman yazıya geçmedi.”

Bu noktada sohbet bir yön değiştiriyordu. Çünkü mesele yalnızca “kim güçlüydü” değil, “kim görünür kılındı” sorusuna dönüşüyordu.

---

[color=]MODERN ŞEHİR VE DEĞİŞEN ROLLER[/color]

Deniz, Bursa’nın modernleşme sürecinden örnek verdi. Fabrikaların kurulması, göç, apartman yaşamı… Bunların hepsinin aile içi rolleri yeniden şekillendirdiğini söyledi.

“Erkekler çoğunlukla stratejik karar verici olarak görülüyor,” dedi, “ama aslında bu, iş gücü piyasasının dayattığı bir rol. Kadınlar ise ilişkisel ağları yönetiyor; çocukların eğitimi, aile bağları, sosyal denge…”

Ayşe bu noktada gülümsedi:

“Ben buna sadece ‘rol’ demek istemiyorum. Çünkü bazen kadınlar kriz anında stratejik kararları da alıyor. Babam işsiz kaldığında evin bütçesini annem yönetti mesela.”

Haluk Bey bu cümleyi destekler gibi başını eğdi:

“Bu yüzden tek yönlü okumalar eksik kalır. Toplum, bireylerin gerçek yaşam pratikleriyle şekillenir.”

Bu konuşma ilerledikçe, ataerkillik kavramı daha esnek bir çerçeveye oturuyordu. Ne tamamen geçmişte kalmış bir yapıydı, ne de tek başına açıklayıcıydı.

---

[color=]EV İÇİ DİNAMİKLER VE GÖRÜNMEYEN EMEK[/color]

Ayşe kendi deneyiminden daha derin bir örnek verdi. Çocukluk evlerinde kararların çoğunlukla babasında olduğunu, ama gündelik yaşamın organizasyonunu annesinin yürüttüğünü anlattı.

“Bazen dışarıdan bakınca ‘karar veren’ kişi erkek gibi görünür,” dedi, “ama içeride o kararların uygulanabilir hale gelmesini sağlayan görünmeyen bir emek vardır.”

Deniz bunu akademik bir kavrama bağladı:

“Bu, sosyolojide ‘görünmeyen emek’ olarak geçiyor. Ama biz bunu sadece kadınlara atfetmek yerine, toplumsal bir iş bölümü olarak da düşünmeliyiz.”

Haluk Bey ekledi:

“Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı çoğu zaman kriz yönetiminde öne çıkar. Kadınların ilişkisel yaklaşımı ise uzun vadeli dengeyi sağlar. Ama bunlar biyolojik değil, öğrenilmiş davranışlar.”

Bu cümle masadaki herkesin üzerinde kısa bir sessizlik yarattı. Çünkü hep birlikte şunu fark ediyorduk: roller sabit değil, tekrar üretilen yapılar.

---

[color=]TOPLUMSAL YANSIMALAR: BİR SORUDAN DAHA FAZLASI[/color]

Sohbet derinleştikçe Deniz önemli bir soru sordu:

“Eğer bu roller öğrenilmişse, neden bu kadar kalıcı?”

Haluk Bey cevap verdi:

“Çünkü kurumlar, eğitim sistemi, medya ve aile yapısı birbirini besler.”

Ayşe ise daha kişisel bir yerden yaklaştı:

“Benim için mesele şu: Bir kadın güçlü olduğunda ‘istisna’, bir erkek duygusal olduğunda ‘zayıf’ olarak görülüyor. Bu algı değişmeden yapı değişmiyor.”

Bu cümle, tartışmanın en kritik noktasıydı. Çünkü ataerkillik yalnızca erkeklerin üstünlüğü değil, aynı zamanda rollerin katılaşmasıydı.

---

[color=]SON DÜŞÜNCE: TEK CEVABI OLMAYAN SORU[/color]

Gün batarken kahvenin ışıkları yavaşça değişti. Sohbet bitmedi ama yön değiştirdi. Artık kimse kesin bir yargı peşinde değildi.

Haluk Bey son bir cümle söyledi:

“Belki de doğru soru ‘ataerkil mi?’ değil, ‘nasıl dönüşüyor?’ olmalı.”

Deniz defterine bir şeyler not aldı. Ayşe ise uzaklara baktı. Her biri farklı bir yerden aynı sorunun içinde kalmıştı.

O masadan kalkarken aklımda tek bir şey vardı: Toplumsal yapılar, tek bir tanıma sığmayacak kadar karmaşık. Ve belki de en önemli soru şu:

Bir toplum kendini ne kadar sorgulayabiliyorsa, değişime o kadar yakındır mı?