Türkiye’de birinci: Doğal ve yapay göz kırpmayı ayırt edebilen gözlük geliştirildi

Adanali

New member
Türkiye’de bir firma tarafınca asistif teknoloji üzerine, özel bireylerin ve yaşlıların hayatlarını daha güzel idame ettirebilmesi için yardımcı olan aygıtlar geliştirildi.
Üretilen eserlerden biri olan apollon gözlük, en kıymetli özelliği yapay ve doğal kırpmayı ayırt edebiliyor olması. Üst, aşağı, sağ sol ve yan tarafa baş çevrildiğinde kullanılabilen üç eksenli Apallon head mouse aygıtının üretilmesiyle bilhassa, felçli, yarı felçli, kas ve eklem sorunları yaşayan insanların telefon, televizyon ve bilgisayar kullanmasını kolaylaştırıyor.
Fırat Üniversitesi’nde öğrenci olan bununla birlikte firmada faal olarak çalışan Hasan Hüseyin Kahraman ve Hikaye Gülbaş, üç eksenli dünyada yalnızca Türkiye’de üretilen bu aygıtlar hakkında bilgi verdi.
Asıl pürüzlerin teknolojide olduğunu lisana getiren Hikaye Gülbaş, “Bizler asistif teknoloji üzerine yani engellilerin ve yaşlıların hayatlarını daha yeterli idame ettirebilmesi için yardımcı olan aygıtlar üretmekteyiz. Felçli, yarı felçli, kas ve eklem sorunları yaşayan insanların telefon, televizyon ve bilgisayar kullanmasını sağlamaktayız. Asıl manilerin insanlarda değil de teknolojide olduğunu göstermeyi amaçlamaktayız” dedi.
Engelli ve hasta bireyler için umut verici aygıtlar ürettiklerini belirten Hasan Hüseyin Kahraman, “Ürettiğimiz eserlerden biri olan Apollon gözlük. Bu aygıtın en değerli özelliği yapay ve doğal kırpmayı ayırt edebiliyor olması. Başka ülkelerde de üretiliyor lakin orada yapılan aygıtlar doğal ve yapay göz kırpmayı ayırt edemiyor. Bizimde en cihazımın en büyük özelliği doğal ve yapay göz kırpmayı edebilmesi. Apallon head mouse aygıtımız da üç eksenli öteki eserlerden en ayırt edilebilecek özelliği x,y,z eksenli olmasıdır. Bu aygıtı üst, aşağı, sağ ve sol ve yan tarafa tam başımızı çevirdiğimizde kullanabiliyoruz. Yalnızca baş hareketleri yardımıyla telefon, tablet ve bilgisayarı kullanabiliyoruz. Boyun altı felçli beşerler için uygun bir aygıt. Aygıtları deneyen kullanıcılarımız var birinci kullandıklarında o duyguyu görmek gurur verici bir durum epey memnun oluyorlar. Engelli ve hasta bireyler için umut verici bir aygıt. Aygıtın en kıymetli özelliği üç eksenli olması bu dünyada bir birinci. Bu aygıtlar yazılım ve donanım olarak büsbütün Türkiye’de üretildi. Bu aygıtlar teknolojideki pürüzleri kaldırmak için üretilmiştir. Zira engelli bireylerimiz telefon ve tablet kullanamıyor gayemiz onlarında teknolojik eserleri kullanabilmesi” diye konuştu.
 
Üst